Denník N

Napätie medzi Ukrajinou a USA sa prehlbuje: Američania sú proti útokom na ruské rafinérie

Volodymyr Zelenskyj a americká viceprezidentka Kamala Harris. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj a americká viceprezidentka Kamala Harris. Foto – TASR/AP

Američanom záleží na demokracii, až kým nezačnú riešiť ceny benzínu, odkazuje ukrajinský generál.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v polovici februára stretol s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove s ňou následne vystúpil pred novinármi a ďakoval jej za „kľúčovú podporu a líderstvo Spojených štátov“.

Zdá sa však, že medzi lídrami bola o niečo napätejšia atmosféra, ako sa zdalo pred kamerami. Denník Washington Post tento týždeň prišiel so správou, že Harrisová za zatvorenými dverami mala pre Zelenského odkaz, ktorý jeho tím podráždil.

Americká viceprezidentka podľa zástupcov, ktorí si želali ostať v anonymite, vyzvala Ukrajincov, aby neútočili na ruské rafinérie. Washington Post tvrdí, že táto epizóda prehĺbila napätie medzi Kyjivom a USA.

To spôsobuje aj to, že americký kongres doteraz neschválil balík vojenskej pomoci, na ktorý sa Ukrajina spolieha.

Čoho sa boja Američania

Zistenia amerických novín sú v súlade s informáciami, ktoré v posledných týždňoch priniesli aj iné médiá vrátane britského denníka Financial Times.

Američania tlačia na Ukrajincov, aby prestali útočiť na ruskú energetickú infraštruktúru, pretože sa obávajú zvýšenia svetových cien ropy. Predstavitelia Spojených štátov pritom tvrdia, že majú silný argument –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie