Pardubický kraj se snaží o vyvážený rozvoj celého regionu

regiony

Kraj chce připravit rozvojové plány a systémovou podporu také pro Králicko a Svitavsko.

Pardubický kraj se snaží o vyvážený rozvoj celého regionu
Hejtman Martin Netolický. Z jednání ke koordinaci rozvojových aktivit
17. dubna 2024 - 11:30

Pardubický kraj pokračuje ve zpracovávání strategií pro další hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Na základě statistik se jedná o území Moravskotřebovska, Českostřebovska, Králicka, Svitavska. V rámci prvních dvou území již aktivně fungují jednotlivé pracovní skupiny a řídící výbory, a tak se nyní odborníci z kraje začali zaměřovat na další dvě území. Proto se v pátek 12. dubna v Králíkách za účasti hejtmana Martina Netolického uskutečnilo jednání ke koordinaci rozvojových aktivit se samosprávou města a pracovníky úřadu.

„V rámci snahy o vyvážený rozvoj celého regionu jsme si nechali zpracovat analýzu pro hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Ta byla identifikována na základě celé řady kritérií a tvrdých dat. Jedná se o oblasti Moravskotřebovska, Českotřebovska, Svitavska a Králicka. V rámci prvních dvou již systémová podpora funguje přes dva roky a jedná se o zcela unikátní přístup v rámci celé České republiky. Nyní chceme zapojit do podpory také Svitavsko a Králicko. Velmi úzce na vytváření těchto plánů spolupracujeme například s CzechInvestem, Univerzitou Pardubice, Vysokou školou ekonomickou v Praze, Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje či Pardubickým podnikatelským inkubátorem P-PINK. Jedná se tak skutečně o návrhy opřené o odbornost kapacit ve svém oboru,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že v oblasti Králicka se například dlouhodobě se společností ČEZ řeší posílení kapacity energetické sítě pro rozvoj podnikání a bydlení. 

„Jednou ze součástí rozvojových plánů je například rozvoj vysokorychlostního internetu a pokládání chrániček v rámci krajských silnic. Zatímco ve velkých městech se bavíme o 5G sítích, tak v odlehlejších oblastech je často problém se základním mobilním připojením a kapacitním internetem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.



Ten také doplnil, že krajská rada bude 22. dubna na svém jednání rozhodovat o rozšíření systémových podpor pro oblast Králicka a Svitavska. „Jednání v Králíkách bylo o potvrzení zájmu spolupracovat na vytváření strategických dokumentů pro rozvoj území. Velmi důležité pro nás v dalších krocích bude spolupráce klíčových aktérů v daném území, protože jejich priority a potřeby se pak následně budou promítat do rozvojových dokumentů,“ uvedl hejtman s tím, že obdobné setkání je plánováno také ve Svitavách.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:arch.kú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif