Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ukrajinci hlásí útoky v hloubi Ruska, letištěm na Krymu otřásly výbuchy

Svět

  11:56aktualizováno  15:54
V oblasti vojenského letiště ve městě Džankoj na Ruskem anektovaném poloostrově Krym byly v noci slyšet výbuchy. Několik telegramových zdrojů uvedlo, že na letišti hořelo. Agentura Unian později uvedla, že ukrajinské drony zaútočily na továrnu na bombardéry Tu-22 a Tu-160 v Tatarstánu. Ukrajinci také hlásí zničení helikoptéry Mi-8 v Samaře. Provoz kvůli hrozbě dronů přerušilo i několik letišť u Moskvy.

Ukrajinský web Obozrevatel.com s odvoláním na své zdroje napsal, že u Džankoje šlo o operaci ukrajinských sil a ukrajinské vojenské rozvědky HUR. Podle jeho informací se při útoku podařilo zničit několik vrtulníků a tři baterie protivzdušné obrany. Tvrzení nelze nezávisle ověřit.

O požáru na letišti předtím napsal mimo jiné telegramový kanál Krymskij větěr, podle něhož několik ohnisek rozsáhlých požárů zachytil před čtvrtou hodinou ranní místního času (před třetí SELČ) satelit.

Podle ukrajinského vojenského analytika Alexandera Musienka Rusové v důsledku úderu utrpěli značné ztráty na zbraních i personálu. „Mé zdroje informují, že útok zničil skladiště raket Zirkon a raket S-300,“ napsal.

O lidských ztrátách informuje také Krymskij větěr. „Podle našich zdrojů bylo na letišti Džankoj zabito asi 30 ruských vojáků a asi 80 bylo zraněno. Kvůli nedostatku lůžek v džankojské nemocnici jsou zranění transportováni vrtulníkem do Sevastopolu,“ uvedl kanál na Telegramu.

Agentura Uninan uvádí, že na letišti v Džankoji se kromě zmíněných raket nacházely vrtulníky Mi-8, Mi-35M, Mi-28 nebo Ka-52. Rusové nyní podle Unianu nepoškozenou techniku přesouvají na letiště Kirov.

Džankoj a jeho okolí se od začátku ruské invaze na Ukrajinu stalo terčem útoků už několikrát. Ukrajinští představitelé dříve informovali, že Rusko z okolí Džankoje vypálilo na Ukrajinu balistické rakety Iskander.

Podle portálu RBK-Ukrajina jsou u Džankoje také umístěna právě zařízení pro odpalování protiletadlových střel S-300 a S-400, které Rusko používá i k útokům na ukrajinské pozemní cíle, a tamní letiště slouží jako základna pro 39. vrtulníkový pluk ruské armády.

Džankoj

Džankoj

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Ukrajina hlásí zásahy také v Tatarstánu

Ukrajinská vojenská rozvědka mezitím uvedla, že v úterý na letišti Krjaž v ruské Samaře zničila ruskou transportní helikoptéru Mi-8. Jakým způsobem operaci provedla, nepřiblížila. Samara leží víc než 1000 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Ukrajinským silám se podle médií už dříve podařilo zasáhnout cíle v hloubi Ruska.

Kromě toho HUR ohlásila, že ukrajinské drony ve středu zaútočily na továrnu na bombardéry v ruském Tatarstánu. Média předtím informovala, že dvě dopravní letiště v Tatarstánu ve středu na několik hodin omezila provoz.

Ruský letecký úřad Rosaviacija to vysvětlil blíže nespecifikovanými bezpečnostními důvody, ale několik ruských telegramových kanálů uvedlo, že opatření souvisela s dronovými útoky.

Provoz byl dočasně omezen po sedmé hodině ráno moskevského času (po šesté SELČ) na letišti v Kazani a Nižněkamsku v Tatarské autonomní republice a také v Nižním Novgorodu, centru Nižegorodské oblasti. Přibližně o tři hodiny později Rosaviacija omezení odvolala.

Podle agentury Unian se ukrajinským dronům podařilo zasáhnout Kazaňské letecké výrobní sdružení, kde se vyrábějí bombardéry Tu-22 a Tu-160. V areálu továrny se ozvaly okolo desáté hodiny dopoledne místního času (okolo deváté dopoledne SELČ) výbuchy. O případných škodách agentura nenapsala.

Rusko se k tvrzení o útoku na letecký závod zatím nevyjádřilo. Ruské ministerstvo obrany ve středu pouze uvedlo, že okolo 11:20 moskevského času zneškodnilo nad Tatarstánem ukrajinský dron. Předtím psalo o zničení jiného dronu nad Mordvinskou autonomní republikou.

Ani Ukrajina, která se už déle než dva roky brání ozbrojené ruské agresi, se k podobným incidentům obvykle oficiálně nevyjadřuje.

Provoz ve středu na určitou dobu omezila také tři letiště východně od Moskvy, uvedla agentura Interfax. Omezení Rosaviacija vysvětlila blíže nespecifikovanými bezpečnostními důvody. Ruské telegramové kanály Baza a 112 uvedly, že opatření souvisela s nebezpečím dronového útoku.

Podle telegramových kanálů se omezení dotkla i letiště Šeremeťjevo u Moskvy, z něhož neodstartovalo několik letů.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!