Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Presvedčte ma a syn prestúpi! Závislého na hrách drží mama na krátko

V roku 2017 otriasol futbalovým svetom prestup Brazílčana Neymara do parížskeho Saint-Germain. Francúzsky veľkoklub vysolil za krídelníka Barcelony 222 miliónov eur. A takmer presnú polovicu investovali Katalánci do Ousmane Dembélého.

17.04.2024 12:57
Ousmané Dembélé Foto:
Ousmané Dembélé v drese Barcelony.
debata

Za sedem rokov sa však v živote francúzskeho reprezentanta veľa zmenilo. Zdá sa, že k lepšiemu. Potvrdil to aj vo štvrťfinálovom dvojzápase PSG proti Barcelone. Francúzsky majster postúpil po minulotýždňovej domácej prehre 2:3 a utorňajšom triumfe 4:1 na Nou Campe.

Dembélé skóroval v oboch stretnutiach a aj vďaka nemu vyzve Paríž v semifinále Ligy majstrov Borussiu Dortmund. Teda ďalší klub, za ktorý hrával.

„Podarila sa nám veľká vec. Naposledy sme sa zo semifinále dostali priamo do bitky o trofej. Aj keď sme prehrali prvý zápas, verili sme. Nevzdali sme sa a predviedli sme skvelý výkon. Boli sme perfektní a nesklonili sme hlavy,“ povedal Dembéle pre stránku súťaže.

Kritika od ikon Barcelony

Za úspešným príbehom bývalého hráča Rennes či Dortmundu stojí jeho mama Fatimata. Bola jeho mentorkou, oporou i poradkyňou.

Keď sa o jej syna zaujímali Barcelona, Bayern Mníchov či Manchester City, museli presvedčiť najskôr ju. Syna držala odmala na krátko a nechcela, aby mu sláva pomotala hlavu.

„Ona rozhodovala o Ousmanovej budúcnosti. Keď chcel opustiť Rennes, mama mu povedala, že by si priala, aby zostal a podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt. Nakoniec nemal inú možnosť, ako zostať,“ povedal pre The Guardian Dembélého agent Badou Sambagué.

Xavi Hernandez Čítajte viac Naštvaný tréner Barcelony po vyradení: Nemôžeme mlčať, rozhodca zničil zápas

Niekdajší obranca Manchestru United Mikaël Silvestre v marci 2016 nazval Dembélého malým Cristianom Ronaldom. Pridal sa k nemu aj niekdajší športový riaditeľ Barcelony Robert Fernández, ktorý šikovného krídelníka označil ako nového Neymara a budúceho víťaza Zlatej lopty.

Nakoniec však v Barcelone svoj potenciál nenaplnil. Časté svalové zranenia a zlá životospráva vytvorili spojené nádoby, z ktorých sa skoro sedem rokov nedokázal vymotať. Mesiace na márodke si krátil videohrami.

Závislosť na nich vyvrcholila tým, že sa Dembélé neukázal na tréningu Barcelony a nezdvíhal ani mobil. Svoju absenciu neskôr vysvetlil tým, že za hernou konzolou sedel dlho do noci a následne zaspal na tréning. Otvorenú kritiku schytal rodák z Vernonu nielen od španielskych médií, ale aj od spoluhráčov.

„V niektorých momentoch by sa však mal viac sústrediť na futbalové veci. Po svojom boku má v kabíne Barcelony množstvo chlapcov, od ktorých môže čerpať inšpiráciu,“ vravel v roku 2018 útočník Luís Suárez.

„Musí vedieť, že ak príde neakceptovateľné správanie, bude niesť následky. Má skvelé podmienky, ale nevie s nimi naložiť,“ pridal sa tvorca hry Andrés Iniesta.

Nahneval aj Xaviho

Po postupe Paríža sa viac ako kvalitný výkon hostí – kapitán národného tímu Milan Škriniar presedel duel na lavičke náhradníkov – rozoberali kontroverzné rozhodnutia hlavného rozhodcu.

Lionel Messi Čítajte viac Jeden krajší ako druhý. Čarovný výkon syna hviezdneho Messiho. Osemročný Mateo zažiaril piatimi gólmi

Arbiter István Kovács vylúčil trénera Barcelony Xaviho a tiež obrancu Ronalda Arauja. Ten gestom naznačil, že 39-ročný Rumun bol podplatený.

„Hovoriť o vývoji stretnutia nemá zmysel, lebo ho zničili rozhodcovia. Povedal som mu to a dal mi červenú kartu. Bol to katastrofálny výkon, ovplyvnil zápas. Barcelona sa z toho dostane aj po mojom odchode, len mi je ľúto, že musia zažívať čosi podobné na najvyššej úrovni,“ vyhlásil Xavi.

Nahneval ho aj Dembélé. U futbalistov býva zvykom, že neoslavujú svoje góly do siete klubov, v ktorých hrávali. Lenže dvadsaťšesťročný francúzsky reprezentant sa potešil z oboch presných zásahov do siete Barcelony.

„Nebudem nikomu vstupovať do svedomia, ale takéto veci sa nerobia,“ reagoval Xavi.

O dva týždne sa Dembélé vráti na Vestfálsky štadión. Na miesto, kde ukázal svetu svoj potenciál po prvýkrát a za 115 miliónov odišiel na cestu veľkoklubmi. Oslávi s Parížom góly do siete Dortmundu i prípadný postup do finále Ligy majstrov?

Zvodná maďarská futbalistka Dóra Süleová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Maďarská futbalová reprezentantka Dóra Süleová...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Paríž Saint-Germain #Ousmane Dembélé