Skořice jako velmi užitečný pomocník pro vaši zahradu

skořice

Aromatickou skořici zná v kuchyni jistě každý z nás. Skořice se ale může hodit nejen na lahodné palačinky, nýbrž také ve vaší zahradě. Nahradit dokáže i agresivní chemické postřiky. Díky jejím blahodárným účinkům dokáže ochránit vaše rostliny před přírodní zkázou. Jak?

Vlhko škodí

V období častých dešťů a zvýšeného vlhka jsou rostliny vystaveny častějšímu vzniku plísní. S nimi je potřeba bojovat hned, jakmile je spatříte. A postačí vám k tomu i obyčejná skořice. Má antimykotické účinky, a navíc zabraňuje i dalšímu šíření plísní.

Plísně i houby dokáží vyvolat na úrodě i během krátké chvilky nepěknou paseku. Kořenový rostlinný systém může díky nadměrné hnilobě špatně fungovat, ale současně může dojít i k náhlému odumření celé rostliny včetně jejich kořenů. Přitom stačí tak málo.

skořice

Foto: Pixabay

Jak skořici používat

Pokud si někdy všimnete nevzhledného šedivého povrchu na substrátu, je zcela jasné, že se z největší pravděpodobností bude jednat o plíseň. Tu je však nutné zlikvidovat hned. Skořici proto nasypte v tenké vrstvě na místa, kde plíseň vznikla. Naneste ji přímo na substrát nebo půdu kolem vašich záhonů a nechte ji působit.

Díky aktivním látkám dojde často k povzbuzení celé rostliny. Růst hub nebude mít v tuto chvíli už žádnou šanci. Mějte stav vašich rostlin vždy pod kontrolou. Jakmile zasáhnete hned, má rostlina ještě slušnou šanci na přežití.

Skořice pomůže i od škůdců

Hlodavci, mravenci, mšice, ale dokonce i slimáci aromatizovanou vůni skořice bytostně nesnáší. Postavte jim proto skořici přímo do cesty. Silně aromatické koření je pro řadu škůdců velmi odpudivé. Dokážete se před nimi díky skořici také včas ubránit?

Řízkování se bez skořice neobejde

Pokud se právě teď chystáte na sázení mladých rostlin, je také čas na skořici. Aplikace skořice na řezné plochy řízků usnadní zpravidla jejich zakořenění. Kdo má potíže se zasazením mladých rostlin, tomu může pomoci i obyčejná skořice.

Jak skořici používat? Poškozená místa rostlin namočte do skořice

Zhruba 3 až 4 lžíce skořice zalijte 2 litry studené vody. Aby byl roztok co nejúčinnější, nechte skořici ve vodě přes celou noc louhovat. Roztok poté přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Napadené části rostlin můžete roztokem i postříkat. Sami s odstupem času uvidíte, jaký skutečný zázrak skořice dokáže. Mějte ji doma proto vždy při ruce.

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/skorice-proti-skudcum-a-nemocem-prirodni-reseni-pro-kazdou-zahradu/

https://pestujme.cz/skorice-je-resenim-proti-skudcum-na-pokojovych-rostlinach/

Náhledové foto: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.