Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Německu našli 161 dětí unesených na Ukrajině. Jak se tam dostaly, není jasné

Ruský dron zasáhl obytnou budovu v Kyjevě. (30. května 2023) foto: Reuters

Německé a ukrajinské policii se na území spolkové republiky podařilo vypátrat 161 unesených ukrajinských dětí, uvedl šéf ukrajinské policie Ivan Vyhivskyj. Podle webu Ukrajinska pravda se tak vyjádřil při setkání se šéfem Spolkového kriminálního úřadu Holgerem Münchem v Berlíně.
  14:50

„Díky naší spolupráci s německými orgány činnými v trestním řízení při dokumentování ruských válečných zločinů, konkrétně deportací a nuceného vysídlení ukrajinských dětí, byla zjištěna poloha 161 ukrajinských dětí v Německu, které byly hledány jako nuceně vysídlené,“ řekl Vyhivskyj.

Jak se děti do Německa dostaly, ani jestli tam žily v ruských rodinách, zatím média nesdělila.

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská na konci února uvedla, že Rusové za dva roky války proti Ukrajině odvlekli kolem devatenácti tisíc dětí, dalších 528 připravili o život a nejméně 1 230 zranili.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal loni 17. března zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Válka na Ukrajině

Moskva popírá, že by ruští vojáci útočili na civilisty a civilní cíle, natož aby se dopouštěli válečných zločinů, jakkoli fakta hovoří o opaku. Podle vyjádření vysokého komisaře OSN z konce loňského roku ve válce na Ukrajině přišlo o život více než deset tisíc civilistů.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!