Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Výhra nacionalistů. Jejich konference v Bruselu pokračuje, soud se jich zastal

Maďarský premiér Viktor Orbán hovoří během konference Národního konzervatismu v Bruselu. (17. dubna 2024) foto: AP

Dvoudenní konference konzervativních a nacionalistických osobností v Bruselu ve středu pokračuje navzdory úternímu zákazu starosty příslušné městské části. Belgický soud se ve středu postavil na stranu pořadatelů a rozhodl, že setkání kontroverzních politiků může pokračovat navzdory nesouhlasu místní samosprávy.
  15:33

Bruselský web Politico to označuje za velké vítězství tábora, k němuž se řadí maďarský premiér Viktor Orbán nebo strůjce brexitu Nigel Farage.

Setkání euroskeptických osobností se konalo za zavřenými dveřmi ve společenském centru Claridge poté, co dva jiné podniky akci odmítly hostit, píše belgický deník Le Soir. V úvodu její průběh narušila policie, která několik hodin hostům bránila ve vstupu do budovy.

Starostův zákaz akce vyvolal silnou kritiku belgického premiéra Alexandra De Crooa nebo britského ministerského předsedy Rishiho Sunaka, kteří zdůrazňovali svobodu projevu.

Soud rozhodl, že v případě rizika narušení veřejného pořádku musí úřady přijmout opatření „k omezení demonstrací na veřejných komunikacích, nikoliv k zákazu soukromého shromáždění“, a že vláda „musí alespoň vyvinout úsilí k ochraně těch, kteří chtějí uplatnit své ústavní právo na shromažďování“.

Vzhledem k tomu, že nastalo „střední“ ohrožení účastníků, nebylo třeba „nepřiměřeného úsilí policejních služeb“, uvedl soud.

Místní starosta Emir Kir uvedl, že vydal nařízení, které konferenci zakázalo v zájmu „veřejné bezpečnosti“, a nikoliv kvůli „osobním antipatiím k těm, kteří propagují nenávist“. V dnešním příspěvku na sociální síti X liberální politik uvedl, že rozhodnutí justice respektuje, ale hodlá na akci nadále dohlížet.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!