Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Firmy i dohodáři získali půl roku navíc, pojistné se začne platit až od ledna

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na kongresu ODS foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Povinnost zaměstnavatelů platit odvody na pojistném u dohod o provedení z práce se posune z letošního 1. července na 1. leden příštího roku. Schválila to Sněmovna v novele zákona o investičních společnostech, kam vložil příslušný pozměňovací návrh ministr práce Marian Jurečka se dvěma dalšími poslankyněmi. Odklad přivítali zástupci podnikatelů, zaměstnavatelů i daňových poradců.
  15:54

Spolu s odkladem účinnosti odvodů chce ministr systém výběru pojistného i způsobu přihlášení se k odvodu zjednodušit a učinit bezpečnější pro samotné zaměstnance, kteří pracují na dohodu. Evidenci lidí pracujících na dohodu má vést Česká správa sociálního zabezpečení.

Jurečka již dříve poukázal na to, že systém v dosavadní právní úpravě se po debatách s odbornou veřejností ukázal jako složitý a s určitými riziky pro takzvané dohodáře z hlediska případných nedoplatků. K nové úpravě zaznívaly výhrady ze strany odborníků i zaměstnavatelů.

„Základní princip zůstává zachován, to znamená, v okamžiku, kdy by přesáhl objem na dohodu 25 procent průměrné mzdy, bude se odvádět pojistné,“ popsal již dříve ministr. Podle konsolidačního balíčku bude nově od odvodů osvobozena práce na dohodu jen v případě, že výdělek u jednoho zaměstnavatele nepřekročí 25 procent průměrné mzdy a výdělek u všech zaměstnavatelů dohromady nepřekročí 40 procent průměrné mzdy.

Komora daňových poradců a další organizace uvedly, že podle schváleného návrhu se u všech dohod o provedení práce limit, od jehož výše se bude odvádět sociální a zdravotní pojištění, sníží na 4 000 korun. „Navíc má zaměstnanec možnost si v každém měsíci určit jednu hlavní, takzvanou oznamovanou dohodu, u které by zůstal limit pro sociální a zdravotní pojištění v zásadě v současné výši, respektive 25 procent průměrné mzdy,“ popisují.

Zaměstnavatel si bude moci online ověřit, zda takovou dohodu neoznámil už jiný zaměstnavatel dříve. V takovém případě by se vztahoval vyšší limit na zaměstnavatele, který dohodu oznámil dřív.

Odklad přivítaly komory i svaz

Jurečkův postup ale vyvolal i kritiku ze strany předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové. Poukazovala na to, že stejný pozměňovací návrh předložila ona sama již loni při projednávání balíčku. Obvinila koalici, že dopustila chaos.

Odklad odvodů o půl roku přivítala Komora daňových poradců, Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Podle těchto organizací byly změny ve vládním balíčku v některých bodech neproveditelné a nesmyslné.

„Hlavním důvodem je především fakt, že by zaměstnavatelé dopředu nevěděli, zda bude či nebude odváděno zákonné pojistné z dané dohody a kolik je tedy bude zaměstnání na dohodu o provedení práce stát,“ stojí v jejich tiskové zprávě.

Termín, odkdy budou muset zaměstnavatelé tyto dohody registrovat, zůstává dál na datu prvního července.

Hledáte práci na dohodu? Vyberte si z aktuální nabídky práce na pracovním portálu jobDNES.cz

Autoři: ,