metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Budějovice vyhlížejí první MS hokejistek v Česku. Může kolidovat s extraligou

  15:52
České Budějovice budou příští rok v dubnu hostit světový šampionát žen. Půjde o premiéru turnaje v České republice, která dá příležitosti podnikatelům z okolí a zároveň představuje velkou zkoušku pro místní organizátory. Také se však rýsuje kolize této akce s play off české extraligy, s nímž se kryje.
Hokejistky zpívají českou hymnu po výhře 1:0 nad Německem.

Hokejistky zpívají českou hymnu po výhře 1:0 nad Německem. | foto: IIHF

Dost možná největší sportovní akce v historii Českých Budějovic a celého Jihočeského kraje se chystá na jaro příštího roku. Zimní stadion v krajském městě bude od 9. do 20. dubna hostit mistrovství světa žen v ledním hokeji. Šampionát vůbec poprvé v historii zavítá do České republiky a České Budějovice v kandidatuře předčily Karlovy Vary.

Význam akce podporuje fakt, že ženský hokej je stále oblíbenější a sledovanější. Přispěly k tomu i výborné výsledky české reprezentace, která získala v posledních třech letech dvě bronzové medaile a letos skončila těsně čtvrtá. Zároveň se hokejistky znovu kvalifikovaly i na zimní olympijské hry.

Česko - Švýcarsko 3:2. Bronzové repete, hokejistky vezou z MS další medaili

Už nyní je třeba začít plánovat, co všechno příprava vrcholné akce znamená. „Deset dnů, tři zápasy denně, to bude velký nápor na rolbaře, strojníky, úklid a další pracovníky. Chceme být co nejlépe připravení,“ uvedl Jan Velikovský, ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice.

Zvýší se také nároky na kvalitu ledu. „Předáváme si zkušenosti s kolegy z jiných stadionů. Už v létě nastanou úpravy vzduchotechniky, které nám pomohou s případným teplým počasím,“ potvrdil.

V aréně dojde i k dalším drobným změnám. „Týkat se nás to bude i do budoucna, až začnou řídit zápasy ženské rozhodčí, budou muset mít oddělenou šatnu. Podle mých informací sice mistrovství budou pískat jen ženy, ale například v šatně hostů bude třeba vytvořit zástěnu, pokud by byl trenérem týmu muž, aby neměl společnou šatnu s hráčkami,“ popsal Velikovský.

Popularita i význam hokejového turnaje ve spojení s oblibou tohoto sportu ve městě slibuje, že by Budvar aréna mohla být na zápasy často slušně zaplněná. „Věříme, že na české zápasy by mohlo být i vyprodáno. Akce bude určitě dobře propagovaná a své fanoušky si najde,“ předpověděl.

Prestižní akce znamená příležitost i pro místní podnikatele, včetně ubytovacích zařízení. V hotelu Budweis pravidelně přespávají sportovní celky před zápasy, nejinak tomu bude i při světovém šampionátu žen. „Je to pro nás atraktivní. Už jsme jednali o využití našeho hotelu. Pro týmy a organizátory uvolníme dvě třetiny z našich šedesáti pokojů po celou dobu turnaje,“ upřesnila Adriana Valuchová, manažerka hotelu.

Bednaříka láká O2 arena

Mistrovství však může přinést i jeden problém. Termín totiž koliduje se závěrem extraligové sezony. Pokud by budějovický Motor došel až do semifinále, nemohl by od pátého zápasu série využít vlastní halu. Potíž by měl i při úvodu finálové série nebo pokud by bojoval o udržení v baráži.

„Jedná se o významnou celosvětovou sportovní akci, jaká v Budějovicích snad nikdy nebyla. Vztahy s městem a Jihočeským krajem si klub za poslední roky vybudoval víc než nadstandardní, z čehož čerpá celý Motor a zejména naši fanoušci. Budeme společně s městem a krajem hledat řešení, které se dotkne naší činnosti co nejméně. Pevně věřím, že najdeme takové, se kterým budeme spokojeni všichni,“ přidal generální manažer Motoru Stanislav Bednařík.

Určení náhradního stadionu je zatím předčasné. Budějovičtí hokejisté by se nejprve museli do semifinále dostat, což se jim povedlo jen jednou z posledních čtyř extraligových sezon. A pak bude také hrát roli, kdo bude soupeřem a které stadiony by už byly volné.

„Není to nic osobního, ale kdyby vypadla Sparta, tak bychom klidně hráli v O2 areně. A o případné možnosti hrát v O2 areně se pokusíme jednat i bez znalosti případných semifinalistů. Termíny utkání jsou známé už nyní,“ naznačil Bednařík.

Na přípravách akce se bude podílet také Jihočeský kraj. Přidá se i k řešení případné termínové kolize a hledání náhradního azylu pro budějovické hokejisty. Hejtman Martin Kuba věc prozatím nechtěl komentovat s odkazem na čtvrteční tiskovkou konferenci.

Na úpravu Budvar arény z mistrovství na extraligu či naopak jsou třeba dva dny. „V kritickém případně možná i jen jeden den, ale ještě neznáme přesné požadavky pořadatelů. Chystáme se na všechny varianty. Chceme mít jasno co nejdřív,“ dodal Jan Velikovský.

Autor: Pavel Kortus
  • Nejčtenější

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin...

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko nalezlo novou drogu. Jmenuje se workoholismus a je hodně rozšířená

25. dubna 2024  10:51

Závislost na práci jako nový fenomén? Upracovat se k zbláznění není pro některé lidi žádný problém....

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“....

Ústečtí diváci ocenili potleskem snímek Už tě nemám rád o třináctiletém chlapci

30. dubna 2024  22:13

Ústečtí diváci dnes dlouhým potleskem ocenili snímek Už tě nemám rád, který vypráví příběh...

Jihočeské divadlo ve čtvrtek uvede premiéru tanečního divadla Julie a Romeo

30. dubna 2024  19:34

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvede ve čtvrtek 2. května poslední premiéru před létem,...

Exprezident Václav Klaus se vrátil na vrchol Blaníku. Rytíři z hory nevyrazili

30. dubna 2024  19:32

Přibližně tři stovky euroskeptiků, někteří nesoucí státní vlajky, v úterý odpoledne netrpělivě...

Kraj zvažuje výstavbu domovů se zvláštním režimem v Lysé n.L. a Milovicích

30. dubna 2024  17:54

Středočeský kraj zvažuje výstavbu nových domovů se zvláštním režimem v Lysé nad Labem a v...