Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gruzie se zmítá mezi Západem a Ruskem. Moskva větří nový euromajdan

  16:05
V Gruzii se začala psát nová kapitola zápasu o její geopolitické směřování. Vláda po roce vyčkávání oprášila zákon o zahraničním vlivu, který je podle kritiků ušit podle ruského vzoru a zakavkazskou zemi by posunul k autokracii. V Tbilisi v noci na středu demonstrovaly tisíce lidí a policie nasadila vodní děla.
Několik tisíc lidí demonstrovalo v centru Tbilisi u sídla parlamentu, který...

Několik tisíc lidí demonstrovalo v centru Tbilisi u sídla parlamentu, který začal projednávat kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu. (16. dubna 2024) | foto: AP

Dmitrij Medveděv má jasno. V ulicích Tbilisi se dnes neodehrávají spontánní protesty, ale klasický scénář barevných revolucí. „Za těmito demonstracemi vidíme zkušenou hollywoodskou ruku. To hlavní, co se ‚protestujícím‘ nelíbí na zákonu ‚O transparentnosti zahraničního vlivu‘, je fakt, že je to ruský nápad, a ne západní iniciativa,“ komentuje ruský exprezident dramatický vývoj za Kavkazem.

Mimochodem tak potvrdil, že vládnoucí strana Gruzínský sen se skutečně inspirovala v Rusku, kde putinovský režim kritické organizace a média nejdříve onálepkoval jako „zahraniční agenty“ a pak je zlikvidoval. Vláda v Tbilisi se podobnou legislativu pokusila přijmout už před rokem, tehdy ale pod tlakem mohutných pouličních protestů a silné kritiky ze strany Západu ustoupila.

Počátkem dubna ho ale zase předložila parlamentu, ve středu prošel prvním čtením. Pokud vejde v platnost, všechny organizace získávající více než pětinu financí ze zahraničí se budou muset zaregistrovat jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“. To je také jediná změna oproti původnímu návrhu, podle nějž měly vystupovat jako „agenti pod zahraničním vlivem“.

Spiklenci plánují euromajdan, zemi hrozí převrat, varuje Gruzii tajná služba

Gruzínský sen tvrdí, že cílem nové legislativy je transparentnost, a poukazuje na fakt, že zákon o zahraničních agentech mají od roku 1938 i Spojené státy. Statisíce Gruzínců, kteří touží po orientaci své země na Západ a už dva roky sní o její budoucnosti v Evropské unii, ho však považují především za nástroj, jak utužit autoritářské tendence vládnoucí strany a posílit vliv Ruska.

Strana založená oligarchou Bidzinou Ivanišvilim je u moci už dvanáct let a její vláda se podle analytiků čím dál více blíží autoritářství ruského typu. Nejde jen o rozsáhlou korupci nebo uvěznění bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho, ale i o rostoucí tlak na kritická média, nezávislou justici a občanskou společnost.

Několik tisíc lidí demonstrovalo v centru Tbilisi u sídla parlamentu, který začal projednávat kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu. (16. dubna 2024)

„Politizace u klíčových institucí od médií po soudy překročila míru očekávanou u klasické definice hybridního režimu. Nyní jsou fakticky ovládány vládnoucí stranou a zneužívány k stranickému nebo osobnímu prospěchu,“ uvádí nedávná zpráva amerického think-tanku Freedom House.

Otázky vzbuzuje také postoj vlády k válce na Ukrajině. Vzhledem k okupaci Abcházie a Jižní Osetie by se Gruzie měla snažit oslabit přetrvávající ruský vliv. Gruzie se však nepřidala k západním sankcím a navíc před rokem obnovila letecké spojení do Ruska. Během dvou let se stala jednou z hlavních tranzitních zemí, přes které do Ruska proudí západní technologie pro výrobu zbraní. Například import amerických čipů za poslední dva roky vzrostl o více než tři tisíce procent.

Moskva „korektní a objektivní“ postoje gruzínské vlády dokáže ocenit, mimo jiné nepovolila Jižní Osetii referendum o připojení k Rusku. „Rusko je s postojem Gruzie velmi spokojeno. Gruzie byla vždy považována za jednu z nejvíce antiruských enkláv v postsovětském prostoru, a proto je dnes její opatrný postoj pro Rusko velmi vítaný. Proto maže Gruzii med kolem pusy,“ uvedl před časem pro iDNES.cz odborník na postsovětský prostor Slavomír Horák.

Dlouhodobé napětí ve společnosti přiživuje fakt, že na podzim se zde budou konat parlamentní volby. Jejich favoritem je Gruzínský sen, jenž se díky přílivu ruských emigrantů může opřít o šlapající ekonomiku a loni v prosinci dokonce pro Gruzii částečnými ústupky zajistil kandidátský status pro členství v EU. Opozice je slabá a roztříštěná a možná cítí, že dnes má poslední příležitost, jak zastavit pokusy Gruzínského snu zabetonovat se u moci.

V ulicích Tbilisi tak v úterý večer proti „ruskému zákonu“ protestovalo 10 000 lidí, vstup do parlamentu zablokovali těžkooděnci a policie nasadila slzný plyn. O den dříve emoce vyvřely i v parlamentu, kde jeden opoziční poslanec natáhl pěstí šéfovi parlamentní frakce Gruzínského snu Mamuku Mdinaradzemovi, který sporný zákon předložil k projednávání. Horká kavkazská krev ihned překypěla a i ostatní poslanci se pustili do sebe.

Klíčovu postavou v zápasu o směřování země je nepochybně Ivanišvili, který koncem minulého roku odhodil kápi šedé eminence vlády a zhostil se funkce čestného předsedy své strany. To mu dává právo jmenovat premiéra – což také vzápětí učinil a do čela vlády dosadil Irakliho Kobachidzeho, kterého liberálně naladěná část Gruzínců nemůže vystát. Mimo jiné kvůli pět let starému incidentu, kdy v parlamentu nechal řečnit ruského poslance a zažehl tak několikaměsíční protesty.

Rusko by už mohlo anektovat kus Gruzie, řekl Medveděv. Vojáky tam dávno má

Otázkou zůstává, proč Ivanišvili oprášením „ruského zákona“ půl roku před volbami vyvolává hněv ulice a na Gruzii opět přivolává kritiku EU, do které by Gruzie – aspoň podle programového prohlášení vlády – jednou chtěla vstoupit. Podle analytiků se především snaží udržet u moci a je pro to ochoten kompletně změnit směřování zahraniční i domácí politiky.

„Z hlediska zahraniční politiky je zřejmé, že Gruzínský sen se posouvá směrem k ruskému táboru. Zda jim to vyjde, záleží na gruzínské společnosti. Možná dnes nejsme připraveni na zavedení institucionální demokracie, ale naši občané chápou hodnotu svobody. Vláda se dostala do konfliktu s naší historickou zkušeností a Gruzínský sen z tohoto konfliktu v delší perspektivě nemůže vyjít jako vítěz,“ uvedl pro portál JAM News politolog Giorgi Šaišmelašvili.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...