Preview VC Číny: Velký návrat s prvním sprintem

Preview VC Číny: Velký návrat s prvním sprintem

Čína se vrátila do kalendáře po pěti letech pauzy. Pro spoustu jezdců to bude premiéra. Rovněž se v Šanghaji odehraje první sprint sezóny. Dokáže historicky nejlepší závodník na tamní trati Lewis Hamilton zvrátit špatnou formu Mercedesu?

Již v roce 1990 padly první návrhy na pořádání Velké ceny Číny, a to na okruhu v Ču-haj v provincii Kuang-tung. Přestože byl závod o devět let později přidán do kalendáře, tak se po nesplnění standardů stanovených FIA pro konání velké ceny, neuskutečnil. Premiéru si východoasijská země odbyla za pomoci organizátorů Grand Prix Macaa, až v roce 2004 v Šanghaji.

Byla podepsána sedmiletá smlouva do roku 2011, která byla prodloužena do roku 2017 a posléze o další tři roky. Avšak poslední podnik se tam konal v roce 2019, jelikož o rok později došlo ke zrušení kvůli koronaviru.

Prvním vítězem se stal v sezóně 2004 Rubens Barrichello ve Ferrari. Vůbec nejúspěšnějším jezdcem je Lewis Hamilton, díky kterému je Mercedes v čele tabulky týmů s šesti triumfy (2012, 2014-2017, 2019). Po dvou vítězstvích má Fernando Alonso s Nicem Rosbergem. Za Mercedesem figuruje Ferrari, jehož jezdci vyhráli čtyřikrát (2004, 2006, 2007, 2013), o vítězství méně má McLaren (2008, 2010, 2011). Dvakrát stál na stupni nejvyšším pilot Red Bullu (2009, 2018).

Co na jezdce čeká?

Okruh dlouhý 5,451 kilometrů čítá dohromady 16 zatáček, přičemž je inspirovaný čínským znakem Shang a je kombinací vysokorychlostních, pravoúhlých zatáček a vlásenek, do kterých musí jezdci tvrdě na brzdy. Nejnáročnější je najít kompromis mezi přítlakem a top speedem. První zatáčka je dlouhá pravotočivá, na kterou navazuje vracečka s levotočivou vlásenkou. Prostřední sektor se skládá z rychlých zatáček, zatímco ve třetí okruhu je 1,4 kilometru dlouhá rovinka mezi dvěma pomalými vlásenkami. Právě na této rovince budou moci jezdci využít DRS. Druhá DRS zóna je na cílové rovince. Poslední pravotočivá zatáčka je specifická tím, že je lehce nakloněná.

Dráha prošla kosmetickými úpravami. Výběhová zóna na levé straně zatáčky 12 a na pravé straně zatáčky 16 byla zkrácena na 1,7 metrů a za ni byl přidán štěrk. Došlo k odstranění „klobásových“ obrubníků a umělé trávy.

 

 

China_Circuit.png

Pirelli zvolilo pro závod v Číně specifikace gum C2-C3, přičemž právě jejich míra opotřebení bude klíčová. Nikdo nemá s aktuálními pneumatikami zkušenosti, protože se naposledy závodilo s předchozí generací monopostů, které měly 13palcová kola a zcela odlišnou aerodynamiku.

05-CN24-Preview-EN

Zajímavá fakta

  • premiéra pro Oscara Piastriho, Logana Sargeanta, Júkiho Cunodu a domácího Kuan-jü Čoua
  • trojnásobný mistr světa Max Verstappen poprvé nastoupí na start v Red Bullu, George Russell v Mercedesu, Carlos Sainz ve Ferrari, Pierre Gasly a Esteban Ocon v Alpine, Fernando Alonso v Aston Martinu, Alexander Albon ve Williamsu, Nico Hülkenberg v Haasu, Valtteri Bottas v Sauberu a Daniel Ricciardo v RB
  • Hamilton má na kontě nejvíce pole position – z první pozice startoval 6x
  • Čou je prvním Číňanem, který bude na okruhu v Šanghaji závodit ve voze formule 1

První sprint

Čína bude hostit první letošní sprint z celkových šesti. Na přípravu budou mít piloti pouze 60 minut, a to v pátek. Po něm následuje už sprintová kvalifikace, v sobotu druhý trénink a kvalifikace na velkou cenu a v neděli tradičně závod.

Naváže Hamilton na své předchozí úspěchy?

Mercedes měl katastrofální vstup do sezóny. Momentálně mají čtvrtý nejrychlejší vůz za Red Bullem, Ferrari a zákaznickým McLarenem. Jejich maximem bylo Russellovo 5. místo v úvodním podniku v Bahrajnu. Přestože páteční jízdy v Japonsku vypadaly slibně a Hamilton si W15 pochvaloval, tak zbytek víkendu měl opět nepříznivý vývoj. V závodě to stačilo pouze na deváté místo, Russellovi patřilo v cíli sedmé místo.

Toto Wolff po závodě připustil, že je Mercedes ve „fázi přestavby“ a že nemohou přijít na kloub tomu, proč tolik ztrácí. Nicméně dodal, že pomalu se přibližují k otevření potenciálu vozu pomocí nasbíraných dat z víkendu na Suzuce.

Pátek 19.4. 1. trénink 05:30-06:30
sprintová kvalifikace 09:30-10:14
Sobota 20.4. sprint 05:00-06:00
kvalifikace 09:00-10:00
Neděle 21.4. závod 09:00

Zdroje článku:

Redakce SvětFormule.cz (Barbora Goldmannová)
Sdílejte na:
Zavřít