Foto: se svolením Menteebot

Menteebot je robot s umělou inteligencí velikosti člověka, kterému můžete dávat slovní příkazy

Menteebot, robot velikosti člověka, je plný umělé inteligence. Výrobce Mentee Robotics jej popisuje jako ,,personalizovaného robota s umělou inteligencí, kterého můžete mentorovat“. Dokáže běhat, chodit do stran a dokonce se otáčet, a to vše ,,s takovou rovnováhou a sebekontrolou jako člověk”.

Menteebot je narozdíl od jiných robotů napěchován algoritmy umělé inteligence, modely zpracování jazyka a softwarem, který odemyká ,,pokročilé tréninkové techniky”. Společnost uvádí, že díky tomu robot ,,není vázán na omezenou sadu příkazů” a že dokonce dokáže vést konverzaci s lidmi. Ve skutečnosti uživatelé zadávají robotovi příkazy prostřednictvím přirozeného jazyka.

Menteebot je robot se dvěma rukama a dvěma nohama, který teoreticky dokáže dělat mnoho stejných věcí jako my. Společnost uvádí, že ho můžeme k těmto činnostem vycvičit. Chcete-li Menteebota naučit nový úkol, spustíte simulovanou verzi bota, která projde digitální verzí úkolu. Software plní úkol znovu a znovu, dokud na něj nepřijde. Poté by měl být robot schopen splnit úkol v reálném světě. Takové jsou tedy zatím sliby společnosti.

I když je velmi nepravděpodobné, že by tento robot po svém příchodu v roce 2025 dostál původním slibům z propagačních materiálů, přesto se zdá být velmi zajímavým. Cena tohoto hbitého humanoidního robota, který váží přes 150 kilogramů, dosud oznámena nebyla.

Menteebot bude k dispozici ve dvou variantách: Jako bytový robot, který bude vykonávat domácí práce, a komerční robot k výkonu manuálních prací.

Zdroj: engadget.com