Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Navalná mezi stovkou nevlivnějších osob na světě. Časopis Time zveřejnil žebříček

Julija Navalná na půdě Evropského parlamentu (28. září 2022 foto: Profimedia.cz

Časopis Time zveřejnil aktualizovaný seznam 100 nejvlivnějších lidí na světě – tedy tak, jak to vidí jeho redakce. Obálka vyšla ve čtyřech verzích, na každé vyzdvihuje jednu ze čtyř vybraných osobností. Mezi ně patří zpěvačka a skladatelka Dua Lipa, hráč amerického fotbalu Patrick Mahomes, herečka Taraji Penda Hensonová a vdova po výrazné tváři ruského opozičního hnutí Julija Navalná.
  18:06

Celosvětově známý časopis Time každý rok vydává přehled 100 světově nejvlivnějších lidí. Nejčastěji se v seznamu objevují umělci, politici, sportovci a mnoho dalších. Vybraní jsou následně rozděleni do několika kategorií.

V letošním seznamu se celkově objevilo 51 žen, mezi nimiž je zpěvačka a skladatelka Dua Lipa, vdova po zesnulém opozičním předákovi Julija Navalná, režisérka Sofia Coppolová nebo italská premiérka Giorgia Meloniová.

Na seznamu nejvlivnějších lidí světa se vyskytují i světoví lídři a významné osobnosti politiky jako je například polský předseda vlády Donald Tusk, íránská aktivistka za lidská práva Narghís Mohammadiová nebo šéf světové banky Ajaypal Singh Banga.

V kategorii umělci se vyskytla zpěvačka a hudební skladatelka Kylie Minogue, nigerijský zpěvák Burna Boy, herec Elliot Page a rapper 21 Savage.

Mezi sportovce na seznamu patří mistr světa ve Formuli 1 Max Verstappen, hráč amerického fotbalu Patrick Mahomes nebo třeba španělská fotbalistka Jennifer Hermosová.

Nejmladší osobou seznamu je 25letý palestinský fotoreportér Motaz Azaiza. Endokrinolog Joel Habener, kterému je 86 let, je naopak nejstarší osobou seznamu.

Některé osobnosti jsou na seznamu po několikáté. Mezi nimi je generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella, kanadský herec Michael J. Fox a japonský tvůrce animovaných filmů Hayao Miyazaki.

V roce 2019 se do žebříčku nejvlivnějších lidí na světě probojovala česká eurokomisařka Věra Jourová, která má na starosti agendu spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví. Po jejím boku se tehdy objevil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, Rami Malek, který ztvárnil Freddieho Mercuryho, nebo italský politik Matteo Salvini.

Autor:

Pronájem bytu 1+1, 36 m2, Moravská Třebová
Pronájem bytu 1+1, 36 m2, Moravská Třebová

Jiráskova, Moravská Třebová - Předměstí, okres Svitavy
9 000 Kč/měsíc