Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

PŘEHLEDNĚ: Senát kývl na nová partnerství pro stejnopohlavní páry. Co novela přináší?

Prague Pride 2023. | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Senát umožnil přijetí partnerství pro stejnopohlavní páry – bez diskuze. O vyřazení bodu z programu rozhodli senátoři na návrh předsedy klubu ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry. Novelu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V tomto případě lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Partnerství pro stejnopohlavní páry by tak mělo platit v podobě, ve které ji schválila sněmovna. Lidovky.cz přináší souhrn novinek, které zákon přinese.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Senátoři se při projednávání zákona chtěli vyhnout zdlouhavé diskuzi a případným úpravám už tak kompromisního sněmovního návrhu. „Pravděpodobně nejsou hlasy aby prošel jakýkoliv pozměňovací návrh. Byli bychom tu šest hodin a nakonec se stejně neshodli. Lidé, o kterých se hlasuje si už prošli svým, včetně řečí o tom, že hovězí je hovězí a podobně. Můžu pro ně udělat to, že je této diskuze ušetřím,“ řekl senátor Václav Láska.

Předseda senátorského klubu STAN Jan Sobotka vyslovil také obavu, že v případě, že by byl zákon s pozměňujícími návrhy znovu vrácen sněmovně, mohl by být smeten ze stolu úplně. „Diskuze proběhla, byla bohatá a diskutovat toto na plénu by bylo dlouhé. LGBT komunita si takovouto popularitu nepřeje,“ argumentoval.

Diskuze nežádoucí. Jaký vzkaz „komunitě“ poslala většina senátorů?

I přes odpor senátorů KDU-ČSL se členové horní komory parlamentu rozhodli zákonem nezabývat. Pro vyřazení bodu z programu bylo 47 senátorů ze 77.

Novela teď míří k podpisu prezidentovi Petru Pavlovi, který jí pravděpodobně schválí. Účinná má být od příštího roku, spolu s její platností nebude možné uzavírat registrované partnerství. Institut jako takový ale nezanikne. Partnerství homosexuálním párům přináší více práv než registrované partnerství, avšak ne stejná práva, která mají heterosexuální páry v manželství.

1 Uzavírání partnerství stejnopohlavních párů

Výsledkem kompromisního návrhu přijatého sněmovnou bylo, že homosexuálové nebudou uzavírat manželství, ale partnerství. Gayové a lesby dosud mohli uzavírat registrované partnerství a to jen před matrikářkou. Nově by se měl obřad konat stejným způsobem jako manželství za přítomnosti svědků a třeba starosty či zastupitelů dané obce. Zároveň by si partneři mohli zvolit společné příjmení automaticky. Registrovaní partneři o změnu příjmení museli žádat na matrice.

2 Partneři mohou být společnými pěstouny

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se