Čína maskuje dováženou měď z Ruska za kovový šrot. Vyhýbá se tím dopadům západních sankcí

Přidat na Seznam.cz

Čína začala maskovat dovážené ruské měděné dráty jako kovový šrot, aby se vyhnula daním a dopadům západních sankcí, uvedl server The Moscow Times s odvoláním na celní údaje a anonymní zdroje obeznámené se záležitostí.

Tyčový měděný drát se používá hlavně k výrobě silových kabelů, zatímco měděný šrot je směs použitých výrobků nasekaných na kousky velikosti zrna. Maskování nové mědi jako šrotu umožňuje Rusku i Číně těžit z rozdílů v obchodních clech.

Šrotovaný kov je také obtížněji dohledatelný, což usnadňuje jeho prodej čínským výrobcům a zachování obchodu s odběrateli, kteří se obávají ruských společností v rámci západních sankcí, ačkoli neexistují žádná zákonná omezení pro nákup kovu od ruských firem, na které byly uvaleny sankce.

Celní údaje o čínském dovozu měděného válcovaného drátu nejsou veřejně dostupné. Čínské celní údaje však ukázaly nesoulad v podobě výrazně vyššího dovozu měděného šrotu z Ruska od prosince, zatímco ruské obchodní údaje ukázaly zanedbatelný vývoz ruského šrotu do Číny.

Zdroj: The Moscow Times