Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako Top Gun proti Star Wars, líčí izraelský pilot obranu proti útoku Íránu

  18:23
Jako když se Top Gun střetne se Star Wars, líčí izraelský stíhací pilot v záloze svůj čerstvý zážitek, když v noci na neděli sestřeloval íránské rakety a odpoledne už opět seděl ve své kanceláři. Rezervista označil obranu své vlasti před salvou více než 300 střel a dronů za nejsložitější misi svého života.
F-15 Eagle na letecké základně na snímku izraelského letectva. Údajně byl...

F-15 Eagle na letecké základně na snímku izraelského letectva. Údajně byl nasazen při nočním raketovém útoku na Izrael. (14. dubna 2024) | foto: Reuters

„Bylo to opravdu něco jiného, když kolem vás létaly stovky těch bezpilotních letounů a raket, asi jako když se Top Gun potká s Hvězdnými válkami – všude nekonečné množství výbuchů a zásahů,“ popsal deníku The Telegraph pilot, který se představil jen jako „major G“.

„Byla to nejkomplikovanější mise, jakou jsem za dvacet let u letectva absolvoval. Věděl jsem, že když nějaký cíl mineme, může vybouchnout v Izraeli,“ pokračoval rezervista.

„Letěli jsme v úžasné koalici s USA, Velkou Británií a dalšími silami. Na jednu stranu tu byl velmi agresivní, Íránem koordinovaný útok, který jsme možná v moderním válečnictví ještě neviděli, ale na druhou stranu jste svědky absolutní obrany v akci,“ dodal.

Íránský útok může Izraeli uvolnit ruce na další postup v Gaze, říká expert

Izraeli pomáhaly odrazit íránský útok v noci na neděli USA, Velká Británie, Francie i Jordánsko. Stroje Typhoon Královského letectva sestřelily několik cílů a spojeneckým pilotům pomáhaly sledovat mnohé další, které letěly směrem na Izrael.

Írán tvrdí, že salva byla odpovědí na údajně izraelský vzdušný úder z 1. dubna na íránský konzulát v Damašku, který zabil velitele íránských revolučních gard v Sýrii a šest dalších důstojníků těchto elitních jednotek. Izrael se k úderu nepřihlásil, ale předpokládá se, že je za něj zodpovědný, i s ohledem na roky trvající stínovou válku mezi oběma zeměmi.

„Spoléháte na přístroje, ale občas je to těsné“

S více než 3000 nalétanými hodinami byl major G dobře připraven i na noční mise. Ale při stíhání nízko letících střel s plochou dráhou letu se piloti vystavují vážnému nebezpečí.

„V noci je vždycky těžší tyhle cíle najít a zlikvidovat. Létají opravdu nízko, takže vy letíte také nízko, ale přitom nevidíte zem,“ řekl.

„Spoléháte na přístroje, ale občas je to vážně těsné. Někdy vidíte pouliční osvětlení nebo další věci velmi blízko na zemi a to je dost nepříjemný pocit. Ale na to jsme dobře vycvičeni a i tentokrát jsme dokázali, že víme, jak na to.“

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

Když přišel rozkaz ke startu, byl doma se svou ženou a dětmi. „Tu situaci už dobře znají: když vám zavolají, vy popadnete bágl neustále připravený ve skříni a v ten moment se seberete a jdete. Stává se to každou chvíli, ale nikdy to nebylo nic tak extrémního jako minulou sobotu.“

V neděli ve čtyři odpoledne už byl tento voják v záloze, civilním povoláním právník, zpátky ve své kanceláři, kde místo sestřelování raket podle svých slov „likvidoval e-maily“. Podobně jako další členové jeho letky, kteří jsou například inženýry či učiteli, vede komplikovaný dvojí život.

„Dal jsem si sprchu, šel si na pár hodin lehnout, probudil se, dal si skvělou snídani a vrátil jsem se do práce,“ říká.

„To přepínání je složité, ale časem se v tom naučíte chodit. V jednu chvíli sestřelujete drony někde na Blízkém východě, riskujete život, sotva to dáte, s tou obrovskou odpovědností na misích tak důležitých pro celou zemi a její lid, a pak se vrátíte ke každodenním povinnostem, vypravujete děti do školy, vodíte je do školky, lidé vás v práci otravují s úkoly, které jsou samozřejmě důležité, ale vy si musíte zvyknout pokaždé se ponořit a vynořit z jednoho světa do druhého,“ říká major G.

„Na obloze se musíte stát lovcem“

Za posledních šest měsíců války v Pásmu Gazy, kterou vyvolal 7. října teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael, se účastnil mnoha leteckých misí, ale žádná nebyla tak významná ani nebezpečná jako tato.

„Tady to bylo celé bitevní pole, vysoko na obloze vidíte vybuchovat balistické rakety, jiný cíl bouchne jako ohnivá koule vedle vás, letíte uprostřed noci nízko nad zemí, a když pak vystřelíte vlastní raketu, která vám odpálí cíl přímo před nosem, je to celé docela neuvěřitelný pohled,“ popisuje.

Odpovíme a Írán to bude bolet. Izrael rozhodl o útoku, řeší kdy a jak

„Je tma, takže toho moc nevidíte, ale všechno máte na radaru. Odpálíte raketu a vidíte její ohnivou stopu. Jen vteřinu a půl trvá, než zasáhne cíl, je to jako ve zpomalenému záběru a vy se soustředíte jen na to, zda neminula. Pak spatříte obří ohnivou kouli a pokusíte se o úhybný manévr, abyste do ní nenarazili.“

Major G a jeho kopilot sestřelili dva cíle a ve formaci s letkou pak zneškodnili několik dalších dronů a střel s plochou dráhou letu. Tato mise podle něj znamenala stát se „lovcem“.

„Není to situace, kdy střílejí i po vás. Hlavním rizikem tu není, že bychom mohli přijít o letadla, ale to, že mineme cíl, který pak dopadne na Tel Aviv nebo Jeruzalém či jiný strategický cíl v Izraeli. Druhou šanci nemáte. Nemohli jsme ani vědět, zda jsme je dostali všechny, ale naštěstí se nám to povedlo.“

Výsledek předčil očekávání, pokračuje. „Zasáhnout v noci střely s plochou dráhou letu nebo drony letící nízko nad zemí je asi jeden z nejnáročnějších úkolů, který se můžete pokusit splnit. Chce to nejdřív je najít, což je samo o sobě výzva, ale velmi těžké je také zaujmout pozici, aniž byste vrazili do země nebo do ostatních letadel, aniž byste ohrozili vlastní stroj. Nejsem si jistý, zda by to jiné letectvo dokázalo. Člověk se opravdu dostává na hranu.“

Svědectví z Izraele: Írán vyslal rakety a my v tichu čekali, co se bude dít

Dnes patří mezi národní hrdiny, sám ale tvrdí, že jeho práce je jednoduše „pro Izrael obecně velice důležitá“. A tato mise se také velice lišila od všech ostatních.

„V neděli brzy ráno jsem se vrátil domů a běžně nemůžete mluvit o tom, co jste dělali, ale tohle bylo všude ve zprávách a já spatřil tu hrdost v očích své ženy. Cítila se bezpečněji než předchozího večera, takže vědomí, že vaše práce má význam pro životy ostatních, kteří se díky vám cítí bezpečněji ve svých domovech, je důvod, proč to děláme.“

A zatímco svět čeká, co bude dál, major G přiznává, že je moc rád, že to není on, kdo musí rozhodnout o dalším postupu a o případné odvetě proti Íránu, jakkoli zůstává neustále v pohotovosti. „Všichni doufáme, že nakonec dojde k mírovému řešení,“ uzavírá.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...