Hlavní obsah

Přeju Tondovi Barákovi, aby dal gól, ale dál ať jde Plzeň, říká bývalý viktorián

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Plzní získal před devíti lety mistrovský titul, v současném mužstvu má stále kamarády. I v realizačním týmu. Druhým domovem obránce Aleše Matějů je však Itálie, kde kroutí šestou sezonu. Před čtvrteční odvetou Fiorentiny s Viktorií ve čtvrtfinále Konferenční ligy je 27letý borec lehce rozpolcený.

Foto: Profimedia.cz

Aleš Matějů ještě v dresu Plzně

Článek

Florencie (od zpravodaje Sportu.cz) - „Ve Fiorentině hraje můj velký kamarád Tonda Barák, se kterým se i navštěvujeme. Díky Plzni jsem se zase dostal do Itálie. Takže bych chtěl, aby dal Tonda gól, ale aby šla dál Viktorka,“ říká s úsměvem Matějů, nynější opora druholigové Spezie.

V kabině Spezie je čtvrteční zápas dost probíraný. Matějů, jako bývalý viktorián, čelí dotazům spoluhráčů, co je vlastně současná Plzeň zač. Nikdo z jeho parťáků ale nepochybuje, že do semifinále postoupí Fiorentina.

„Nepochybuje o tom nikdo v Itálii, myslím. Fanoušci jsou ale přece jen opatrnější než před prvním zápasem. Plzeň si získala respekt, nikdo si tady už nemyslí, že dostane tři góly. Odveta bude atraktivnější než první utkání, ve kterém Plzeň soupeři perfektní obranou nic nedovolila. Myslím ale, že Fiorentina hrála na to, aby neprohrála. Doma do toho šlápne,“ myslí si Matějů.

Foto: Archiv Aleše Matějů

Bývalý obránce Plzně Aleš Matějů v dresu italské Spezie.

Fiorentina je podle něj favoritem na celkové vítězství. Lepší tým ve čtvrtfinále nevidí. „Také mi Tonda říkal, že mají jasný cíl - Konferenční ligu vyhrát. I vzhledem k tomu, že minulou sezonu finále prohráli a z ligy se do Evropy asi nedostanou,“ dodává Matějů.

Proti Fiorentině si zahrál v Serii A v dresech Brescie a Benátek. Byť její stadion není milánské San Siro nebo římské Stadio Olympico, fanoušci Fialek umějí vytvořit pekelnou atmosféru. „Stadion je starší, žádný luxus. Tribuny jsou dál od hřiště, což není ono. Ale když byl plný dům, bylo to něco neskutečného,“ vzpomíná Matějů.

Dává zapravdu trenérovi Plzně Miroslavu Koubkovi, který po úvodním duelu v Doosan Aréně (0:0) prohlásil, že Fiorentina je italská Barcelona. „Má nejsilnější tým za poslední roky. Americký majitel vede klub výborně, má dlouhodobou vizi, kterou mužstvo postupně naplňuje. K tomu otevřeli nové tréninkové centrum, jedno z nejlepších v Evropě. Dokonce tam mají k dispozici zubaře,“ uvádí krajní obránce, který uplynulé dvě sezony působil v Palermu.

V Itálii kroutí už šestou sezonu. Tamní životní styl mu přirostl k srdci a nerad by ho měnil. „Jsme tu s rodinou spokojeni. Pokud se se Spezií zachráníme, dostanu smlouvu na další tři roky. Tohle bych si moc přál. Itálie je pro mě druhý domov,“ uzavírá Matějů.

Foto: Archiv Aleše Matějů

Bývalý obránce Plzně Aleš Matějů s manželkou Lianou a synem Theem.

Postoupí Plzeň v Konferenční lize přes Fiorentinu?
Ano
66,6 %
Ne
33,4 %
Celkem hlasovalo 3324 čtenářů.

Reklama