Hlavní obsah

„Reputační problém.“ Proč je potíž, když soudce kupuje domy z exekucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Soudce zlínské pobočky Krajského soudu v Brně Radomír Koudela.

Reklama

Článek

Zlínský soudce Radomír Koudela musí vysvětlovat své aktivity v oblasti nemovitostí. Vlivný soudce získal společně s rodinnými příslušníky na dvě desítky nemovitostí v exekučních dražbách. Účast na nich ale soudcům zákon výslovně zakazuje, stejně tak jako podnikání. Jak svou účast soudce na dražbách vysvětluje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • Jak a proč se soudce Radomír Koudela a jeho rodina dostali k byznysu s nemovitostmi.
  • Proč může být byznys soudce a jeho rodiny problematický.
  • A jestli bude mít případ pro soudce nějakou dohru.

Prominentní trestní soudce zlínské pobočky Krajského soudu v Brně Radomír Koudela, který v minulosti vydával verdikty například v metanolové kauze nebo v případu zavražděného seniora ve Slopném, musí vysvětlovat svůj „byznys“ s nemovitostmi. Soudce se před lety účastnil dvou exekučních dražeb, na kterých jsou nabízeny nemovitosti dlužníků, a to přesto, že soudcům účast na nich zakazuje zákon, a navíc nesmějí - až na výjimky - ani podnikat.

Na počínání soudce Koudely upozornili investigativní novináři Seznam Zpráv Lukáš Valášek, Adéla JelínkováChristine Havranová. Týmu se podařilo během tří měsíců práce v terénu a pročítáním stovek listin z katastru nemovitostí zjistit, že se soudce a jeho rodina začali účastnit dražeb už na přelomu tisíciletí a v tomto „koníčku“ pokračovali i v následujících letech.

Koudela se nejprve proti zjištěním ohradil a reportérovi řekl, že se nikdy nevěnoval činnosti, která by byla soudci zakázaná. Později ale připustil, že ve dvou zmíněných případech zákon překročil. Podle svých slov totiž nevěděl, že mu paragrafy takové jednání zakazují. „Bohužel těch zákonů už je tolik, že málokterý právník zná i všechny zákony ze své oblasti,“ řekl Koudela Valáškovi při telefonickém hovoru.

Radomír Koudela (60)

  • V roce 1988 nastoupil na pozici soudce Okresního soudu ve Vsetíně.
  • V roce 2008 se stal soudcem Krajského soudu v Brně – pobočka Zlín. Tam působí dodnes.
  • Radomír Koudela v průběhu své kariéry rozhodoval nejvážnější kauzy regionu:
  • V roce 2013 poslal se svým senátem na deset let do vězení vlivného člena slovenského podsvětí Miroslava Masláka. Verdikt potvrdil i olomoucký vrchní soud. Proces provázela nejpřísnější bezpečnostní opatření – včetně ozbrojené eskorty o desítkách policistů a policejního vrtulníku, který na Maslákův vůz při převozech z vazby na soudní přelíčení dohlížel.
  • O rok později, tedy v roce 2014, Koudela udělil se svým senátem nepravomocné doživotní tresty Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi – hlavním míchačům v metanolové kauze. Vrchní soud v Olomouci Koudelův rozsudek v těchto případech potvrdil, u dalších odsouzených ale odvolací soud původní tresty výrazně snížil.
  • Rovněž v roce 2014 Koudela udělil výjimečné tresty mladíkům Davidu Šimonovi a Maroši Straňákovi za vraždu důchodce, ke které došlo v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Oba odsouzení svou vinu dodnes popírají. Koudela se senátem je odsoudil na základě pachových stop a výpovědi dvou kriminálníků.
  • O případu loni Seznam Zprávy natočily šestidílný podcast Slopné: Kdo je je vrah? Na základě důkazů předložených redakcí nyní u krajského zlínského soudu probíhá řízení o možné obnově procesu.

Přinejmenším „reputační problém“

Kromě Koudely se podle zjištění reportérů exekučních dražeb účastnili i Koudelova manželka Anežka a jeho bratr Vladimír, což rodinným příslušníkům soudce zákon nezakazuje. Novinářky nicméně posbíraly svědectví, ze kterých vyplývá, že Koudela hrál důležitou roli i u prodeje nebo pronájmů domů, které z dražeb získala právě jeho žena.

„Původní majitelé nebo současní nájemníci těch nemovitostí jim řekli, že sice technicky tím vlastníkem je manželka pana soudce, ale že o věcech, jako jsou nájmy, předání nemovitostí a tak dále vždycky jednal pan soudce Koudela,“ vysvětluje Valášek.

V sérii článků reportéři Seznam Zpráv například popsali případ polorozpadlého stavení bez přívodu elektřiny a pitné vody v Dolních Těšicích na Přerovsku, za který si Anežka Koudelová účtovala nájem pět a půl tisíce korun měsíčně. Na této částce se ale s nájemníky domluvil na benzinové pumpě Koudela.

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní reportér Lukáš Valášek.

A podobnou zkušenost má i rodina z Halenkova ve východní části vsetínského okresu. Předání jedné ze dvou nemovitostí na svém pozemku, kterou v dražbě koupila Anežka Koudelová, s ní opět řešil zlínský soudce. Kvůli neshodám o příjezdovou cestu ale došlo ke sporu, během kterého prý Koudela původním majitelům mimo jiné vyhrožoval zastřelením psa. To dnes ale soudce striktně odmítá.

„Pakliže ale někteří lidé říkají podobné věci, tak to nevrhá úplně dobré světlo na jakéhokoliv soudce. A v tomto případě navíc jde o věci, které vznikly v souvislosti s tím, že on nebo jeho žena mají postranní činnost, a Koudela se tak dostává do situace, kterou musí vysvětlovat,“ říká Valášek.

Vyjádření soudce Koudely

Soudce Radomír Koudela se ke zjištěním Seznam Zpráv vyjádřil písemně, poté, co se s reportéry odmítl bavit. Připustil, že vydražením dvou domů u exekutorů porušil zákon, se správou dalších domů ale už prý jen pomáhá manželce. Jeho vyjádření k případu si můžete přečíst v následujícím článku.

A pověsti Koudely podle novináře navíc nepřispívá ani fakt, že se soudce se svou rodinou stal součástí „tvrdého byznysu“, ve kterém se může dostávat do „nepříjemných konfliktů“ s lidmi, kteří přišli o nemovitosti. „Je to samozřejmě velmi problematické pro důvěryhodnost soudce i soudu, na kterém rozhoduje velmi závažné případy,“ doplňuje reportér.

Případem soudce Koudely se v současnosti zabývá jeho nadřízený, předseda Krajského soudu v Brně, i Ministerstvo spravedlnosti. Žádný konkrétní výstup z jejich šetření ale zatím nevzešel. „Oba dva tyto subjekty v krajním případě mohou iniciovat kárné řízení se soudcem, které pak pro něj může mít kariérní následky, ale skutečně zatím nemá smysl předjímat. Zatím je ten dopad především v rovině reputační,“ vysvětluje novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se k celému případu vyjadřují manželka soudce Radomíra Koudely a jeho bratr nebo jaké jsou slabiny legislativy ohledně role soudců během exekučních dražeb. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Adély Jelínkové a Lukáše Valáška

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované