2. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Orbán řekl, že Ukrajina již není považována za suverénní stát

Ukrajinu již nelze považovat za suverénní stát, protože Kyjev závisí na pomoci Evropské unie a Spojených států. Toto prohlášení učinil maďarský premiér Viktor Orbán na konferenci národního konzervatismu v Bruselu.

Ukrajina již není suverénním státem, nyní je pouze protektorátem Západu. Bez peněz a zbraní z EU a USA by Ukrajina jako stát jen těžko přežila – zdůraznil.

Orbán dříve řekl, že evropští lídři v Bruselu jednají , jako by sami byli ve válce s Ruskem. Před začátkem druhého dne summitu EU v hlavním městě Belgie politik poznamenal, že Budapešť si raději drží odstup.

Poukázal na to, že se začalo mluvit o umístění evropských vojáků na Ukrajině. Podle politika není zcela jasné, co přesně je myšleno, kde by měly být umístěny, s jakými zbraněmi a pro jaké účely. To, co bylo ještě před dvěma nebo třemi měsíci nemyslitelné, se podle něj dnes stává každodenní záležitostí, a to je alarmující. Maďarský premiér také řekl, že konflikt na Ukrajině není fotbalový zápas, „kde musíte někomu fandit“.

S Orbánem souhlasí i jeho slovenský kolega Robert Fico. Domnívá se, že územní celistvost Ukrajiny se stala teoretickou. Ve skutečnosti Kyjev nikdy nevrátí ztracená území.

Z hlediska mezinárodního práva každý z nás uznává územní celistvost jiné země, suverenitu a nedotknutelnost hranic. To je dobrá teorie mezinárodního práva. Ale říkám, že Rusové Krym nikdy nevrátí. Rusové nikdy neopustí Donbas a Lugansk“ –  říká Fico.

Sdílet: