Hlavní obsah

Do kanceláře, nebo padáka. Firmy v USA vyhánějí své lidi z home office

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Zaměstnanci amerických korporátů se vrací do kanceláří. Firmy si v některých případech stěžují na nižší výkonnost svých lidí a omezují home office. I zaměstnavatelé však mohou z práce na dálku těžit, tvrdí expert.

Článek

Na práci z domova si zaměstnanci zvykli hlavně během covidu, kdy jim hygienická nařízení často dokonce zakazovala pracovat v kancelářích. Podle některých amerických firem však home office zpomaluje vývoj inovací.

„Je opravdu těžké dělat odvážné, převratné inovace, vyvíjet odvážně převratnou obuv na platformě Zoom,“ řekl generální ředitel módní značky Nike John Donahoe pro zpravodajský web kanálu CNBC. Reagoval tak na rostoucí obavy investorů, kteří zaznamenali nedostatek nových produktů. Zmíněná platforma Zoom slouží k videohovorům a popularitu získala právě během období pandemie.

Riziko v práci na dálku vidí i zakladatel a šéf americké společnosti Citadel zaměřené na finanční služby Kenneth Griffin. Ten proto plánuje v New Yorku postavit mrakodrap, ve kterém by do roku 2032 mohlo pracovat zhruba 6 tisíc lidí, uvedl pro server Business Insider.

Právě zájem o nové kancelářské budovy ve velkých městech ukazuje, že pro některé zaměstnance období dlouhodobé práce z domova skončilo. Podle agentury Bloomberg se od konce největších vln pandemie covidu-19 zpátky do kanceláří přesunulo až 80 procent Newyorčanů.

Griffin dokonce naznačil, že by se firmy v některých případech mohly začít zbavovat lidí, kteří se do kanceláří vracet nechtějí. „Co mě znepokojuje, je, že v hybridním pracovním prostředí nebo v prostředí práce z domova je kulturní nebo společenská smlouva, která drží lidi ve firmě pohromadě, nepochybně slabší,“ uvedl Griffin. Přiznává ovšem, že si není jistý, zda by byla korporátní Amerika ochotná propouštět zaměstnance.

Na návrat zaměstnanců do práce tlačí i další společnosti. Například pracovníci firmy Meta a Amazon musejí docházet do firmy nejméně tři dny v týdnu, jinak by jim hrozil vyhazov.

Analýza společnosti Meta naznačuje, že ti zaměstnanci, kteří nastoupili do firmy s tím, že budou pracovat přímo z pracoviště, a ne z domova, dosáhli lepších výsledků než jejich kolegové, kteří pro firmu začali pracovat z domova. „Tato analýza také ukazuje, že inženýři na začátku své kariéry dosahují v průměru lepších výsledků, pokud pracují osobně se svými kolegy alespoň tři dny v týdnu,“ uvedl loni šéf Mety Mark Zuckerberg.

„Práce z kanceláře je také výhodná v tom, že si zaměstnanci mohou sdílet navzájem své zkušenosti a znalosti, což může vést k vyšší produktivitě a inovaci,“ řekl pro SZ Byznys analytik amerických kapitálových trhů společnosti BH Securities Timur Barotov.

Práci na dálku příliš nefandí ani společnost UOL Účetnictví. „Nabíráme hodně juniorních zaměstnanců nebo lidí po rekvalifikačním kurzu. Kdyby pracovali z domu, trvalo by jejich zaškolení násobně déle, firmu by to stálo víc peněz,“ vysvětlila šéfka společnosti Jana Jáčová pro týdeník Ekonom. Podle ní během covidu klesla ve firmě výkonnost zaměstnanců o 30 procent.

Z home office profitují i zaměstnavatelé

Neznamená to ovšem, že by práce z domova byla automaticky horší. „Z pohledu zaměstnavatele lze vidět jako pozitivum, že nemusí mít v kanceláři vyhrazené místo a vybavení pro zaměstnance, a tudíž může ušetřit nemalé peníze tím, že si pronajme menší kanceláře, případně kanceláře mít vůbec nemusí,“ vysvětluje Barotov.

„Firma může vydělat i na tom, že zaměstnanci povolí práci z domova za podmínek, že zaměstnanec bude využívat vlastní počítač a software k práci, a firma tak nemusí vůbec investovat do vybavení. Tím se může výrazně zvýšit konkurenceschopnost takové společnosti, ale samozřejmě to není reálné pro všechna odvětví. Společnostem se také otevřou dveře k mnohem vyššímu počtu potenciálních zaměstnanců, pokud se rozhodnou tolerovat práci na dálku,“ pokračuje analytik. Takový systém by podle něj dokonce mohl přilákat pracovníky ze zahraničí.

Timur Barotov navzdory příkladům z USA vnímá trend home office jako rostoucí. „Trend bude spíše takový, že odteď za 10 let bude určitě více lidí na home office než v kancelářích. Je to jen další krok v evoluci ekonomiky, který povede v některých případech k razantnímu snížení nákladů na chod byznysu, a tedy i k lepší ceně služeb a zboží,“ vysvětluje.

Některé firmy jsou k tomu však podle analytika skeptické a trendu odolávají. „V závislosti na charakteru podnikání tak buď činí správně a povede to k vyšší efektivitě práce, pokud budou zaměstnanci přítomni v kancelářích, anebo se této inovaci budou bránit na úkor svého podnikání a povede to k nižší konkurenceschopnosti takového podniku. Je třeba to posuzovat velice individuálně,“ dodává analytik.

Reklama

Související témata:

Doporučované