TOPlist

Nejen obchody třetích stran. Nová verze iOS otvírá dveře sideloadingu

iPhone a ikony oblíbených aplikací, App Store
  • iOS 17.5 přinese nečekanou novinku – možnost instalovat aplikace a hry přímo z webu
  • Na plnotučný sideloading si ale musíme nechat zajít chuť

Apple na začátku března vydal zásadní aktualizaci platformy iOS, která umožňuje evropským uživatelům stahovat aplikace a hry z alternativních zdrojů mimo App Store. Kalifornská firma musela tento krok učinit proti vlastnímu přesvědčení, neboť ji k tomu přinutil evropský Akt o digitálních trzích – pokud by Apple nevyhověl, vystavil by se riziku astronomické pokuty. Chystaná verze iOS 17.5 v tomto směru uvolní otěže ještě o něco více, umožní totiž instalaci aplikací přímo z webových stránek.

iOS 17.5 povolí sideloading. Nebude však pro každého

V současné době Apple povoluje evropským uživatelům iPhonů instalaci aplikací z obchodů třetích stran, byť v přísně kontrolovaném režimu – hlídá si jak samotné obchody, tak každou jednotlivou aplikaci. Vývojáři umisťující aplikace a hry do alternativních obchodů navíc musejí počítat s poměrně vysokými poplatky, které je v konečném důsledku odrazují opouštět zlatou klec nazvanou App Store. Kvůli tomu Evropská komise vyšetřuje, zda Apple nejde svými pravidly přímo proti myšlence DMA, tedy k prosazování otevřenějšího a nediskriminačního digitálního trhu.

Grafika znázorňující sport mezi App Store a EU

Zda Apple ustoupí, rozhodne budoucnost, již nyní však v Cupertinu vymýšlejí „změkčovací“ opatření. Jedním z nich je povolení instalace aplikací a her i mimo obchody aplikací, a to přímo z webových stránek. Tuto funkci povoluje nejnovější iOS 17.5 beta 2, byť ani v tomto případě se celý proces neobjede bez háčků.

Pokud jste si mysleli, že si z libovolné stránky budete moci stáhnout jakoukoliv aplikaci, musíme vás zklamat. Apple úplný sideloading nepovolí, jednak z důvodu ochrany uživatele a jeho dat a také z obavy, zda by se tímto způsobem aplikace nešířily v pirátských kopiích. Aplikace a hry půjdou stahovat z webu pouze v případě, kdy jejich vývojář splní následující podmínky:

  • Vývojář musí být členem programu Apple Developer minimálně dva po sobě jdoucí roky
  • Vývojář musí mít sídlo nebo dceřinou společnost v některém ze států Evropské unie
  • Webová stránka musí být u Applu zaregistrována
  • Aplikace musí projít notářským procesem společnosti Apple
  • Z webu mohou být stahovány pouze ty aplikace, které měly na iOS v předcházejícím roce více než jeden milion prvních instalací ze států EU.

V případě instalace aplikace z webu se uživateli zobrazí nejprve obrazovka se jménem a popisem aplikace a požadavkem o výslovný souhlas, zda danému vývojáři instalaci povolíte. Po instalaci se pak aplikace bude chovat tak, jako by byla stažena z obchodu aplikací – bude ji možné zálohovat, obnovovat či aktualizovat stejně jako ostatní programy.

Vývojáři se také částečně vyhnou placení „desátků“ Applu – nebude se jich týkat odvádění několika procent z celkové ceny aplikace, avšak nevyhnou se novému poplatku za základní technologii, který činí půl eura za každou instalaci nad jeden milion v uplynulém roce. Tento poplatek se netýká pouze neziskových organizací, vzdělávacích institucí a vládních subjektů.

V tuto chvíli nevíme, kdy iOS 17.5 vyjde v plné verzi, ovšem to zřejmě není rozhodující – na první aplikace, které půjde stáhnout z webu, si pravděpodobně nějakou chvíli počkáme.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku