Hlavní obsah

Američané a Japonci objevili českou Marlenku. Ta kvůli tomu nestíhá vyrábět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Marlenku založil Gevorg Avetisjan, který do Česka uprchl před válkou v Arméniii. Jeho syn Nshan pokračuje v rodinném byznysu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český výrobce dortů Marlenka bude v nabídce největších řetězců světa. Do portfolia ho chtějí americké Costco i Walmart. Firma je však už teď do konce roku vyprodaná a musí navýšit výrobu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

873 milionů korun tržby, 250 milionů zisk před zdaněním. Společnost Marlenka měla za loňský rok rekordní výsledky a řeší problém, který by jí mohly některé firmy závidět. Už teď má do konce roku své produkty vyprodané, a tak musela spoustu plánů zatím odložit.

Právě kvůli potřebě navýšení výroby Marlenka před nedávnem vydražila ve Frýdku-Místku, kde sídlí, za sto milionů korun „historický skvost“, Lembergerovu textilní továrnu. Plánuje tam v první etapě hned čtyři výrobní linky, které zdvojnásobí výrobu dortů.

Hotovo má být v optimistické variantě do dvou let, v pesimistické variantě za čtyři roky, celkový účet by měl být 1,5 miliardy korun. Už teď je však jasné, že ještě předtím musí firma minimálně jednu výrobní továrnu koupit nebo pronajmout.

„Loni jsme dosáhli růstu o 20 procent. Trošku nás tlačí bota, protože ten vysoký růst máme dlouhodobě. My jsme byli trochu pesimisti a čekali, že se růst bude pět let držet kolem deseti procent a stávající hala nám vydrží čtyři pět let. V uvozovkách bohužel už nestačí a musíme zrychlit,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Nshan Avetsijan, zástupce rodinné firmy Marlenka.

Firma nutně potřebuje zvýšit kapacitu výroby. „Dnes řešíme otázku, že než dostavíme Lembergerovu továrnu, tak se v mezičase rozšíříme někde jinde. Hledáme buď do pronájmu, nebo ke koupi. Potřebujeme něco, co už stojí a je to v naší blízkosti. Vystavíme tam linky na medové kuličky. Technologie na medové dorty je totiž mnohem komplikovanější,“ dodává Avetisjan. Jedna taková linka představuje investici 100 milionů korun.

Za velkou poptávkou stojí zejména zájem zahraničí, kam míří více než 70 procent výroby.

„Dneska vysokým tempem rosteme v Koreji. Minulý rok jsme tam vyváželi kolem šesti kontejnerů měsíčně, pro tento rok je to dvojnásobek. Daří se nám i v Německu, kde jsme na konci minulého roku měli prvotní závozy do Lidlu a tento rok plánujeme Penny a jednáme s dalšími řetězci. Abych byl upřímný, teď to spíš brzdíme,“ dodává Avetisjan.

Dva největší obchody světa

Marlenka se nově dostala do jednoho z největších řetězců světa – Costca v Japonsku – a míří do světové obchodní jedničky – amerického Walmartu.

„Na mezinárodním poli je Costco prestižní řetězec, takže máme poptávku i z amerického Costca a momentálně máme poptávku také z amerického Walmartu,“ potvrzuje Avetisjan. „Máme opravdu ambiciózní plány, za deset dvacet let bychom chtěli být na tom mezinárodním poli vnímání tam, kde je například Ferrero nebo Mars a tyto společnosti,“ vysvětluje Avetisjan.

Do Walmartu už přitom firma jednou dodávala, prostřednictvím partnera zásobovala kanadské pobočky. „Myslím si, že jsme to tehdy mohli uchopit lépe. Ta poptávka po tom výrobku stále je, momentálně jsme to ale my, kdo je ten zdrženlivý,“ dodává Avetisjan. Marlenka působí také v Číně, tam zatím ale obrat není příliš velký.

„Zatím Čína pro nás není strategická země, ale tím, jak roste Jižní Korea, kde budeme vstupovat i do řetězců, a tím, že míříme do japonského Costca, posílíme i tam. Celý jihoasijský region je totiž mezi sebou provázaný a řetězce tam operují stejné značky. Výsledky v jednom státě automaticky znamenají vstup do dalšího,“ vysvětluje Avetisjan.

Firma už teď směřuje zhruba 20 procent svého obratu do reklamy. Televizní kampaň jí běží v deseti zemích, což znalosti značky pomáhá. „Samozřejmě chutě a vnímání výrobků je v každém státu trošku jiné, ale na každém trhu máme partnery, kteří o tom trhu vědí více, a necháme si poradit,“ dodává.

V loňském roce se zvedla poptávka i v Česku. Firma původně plánovala, že zde vybuduje síť vlastních obchodů s kavárnami, o které byl formou franšízy zájem i ze zahraničí. Teď však musela tyto plány odložit – nemá pro ně zboží.

„My teď řešíme právě ta palčivější témata, a to jsou kapacity, takže pokud nebudeme mít toto vyřešeno, nebudeme stát pevnýma nohama na zemi a vědět, že kapacita nás nebude brzdit, což je priorita, tak jsme tuto myšlenku odklonili,“ dodává.

Reklama

Doporučované