Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Mazda CX-80 oficiálně: Vlajková loď značky je prodloužená CX-60

Lukáš Volšický
Diskuze (74)

Nový vrchol japonské automobilky se konečně představuje. Největší Mazda CX-80 je prodlouženým modelem CX-60 a bude se prodávat s benzinovým plug-in hybridem i turbodieselem.

 

Nová vlajková loď Mazdy oficiálně přijíždí do Evropy. Od zahájení evropského prodeje úplně nové podvozkové architektury s podélně uloženými motory už uplynuly více než dva roky. Japonci ji v Evropě začali prodávat v doposud největším modelu CX-60, který dnešním dnem dostává ještě většího sourozence. Vrcholná Mazda CX-80 je prodlouženou variantou původního modelu a dělá jej až nepotřebným.

Novinku automobilka vyvinula na stejném technickém základu Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture a je dokonalou ukázkou této modulární podvozkové platformy v praxi. Nová Mazda CX-80 je prodlouženou „CX-šedesátkou“ a v Česku i zbytku Evropy se bude prodávat se šesti- nebo sedmimístnou konfigurací sedadel.

Už při zákulisním představení nám zástupci evropské divize značky odhalili, že pětimístná verze nikdy nevznikne, protože pak by CX-60 už neměla vůbec žádný smysl. Osobně si myslím, že o přežití menšího modelu rozhodne především cenový rozdíl. Pokud bude nová CX-80 jen nepatrně dražší, asi nebudete mít jediný důvod si menší CX-60 koupit.

Nová CX-80 není americkou CX-90 pro Evropu

Pokud v posledních letech sledujete globální produkci Mazdy, nepochybně vám je CX-80 povědomá. Na první pohled totiž vypadá jako evropský derivát modelu CX-90 určeného pro americký trh. Záměrně jsem se při zákulisním rozhovoru zeptal na rozdílnosti a skutečnost je taková, že americká CX-90 je o dalších 100 milimetrů delší a současně také o 100 milimetrů širší.

Jak je nová Mazda CX-80 tedy velká? Je 4995 milimetrů dlouhá, 1890 milimetrů široká, 1710 milimetrů vysoká a má rozvor náprav 3120 milimetrů. Mazda CX-80 tak je delší než výchozí CX-60, ale nejzásadnější nárůst velikosti najdeme mezi koly. Rozvor náprav se prodloužil o nezanedbatelných 250 milimetrů. Zároveň je novinka o 24 milimetrů vyšší.

Když jsem si novou Mazdu CX-80 mohl naživo prohlédnout ještě pár týdnů před dnešním oficiálním debutem, zaujala mě hlavně prostornost zadních sedadel. Jen chvíli před odletem do německého vývojového centra značky jsem totiž vracel menší Mazdu CX-60 s jedním opravdu nepraktickým problémem – otvor zadních dveří je na poměry relativně velkého SUV až překvapivě malý.

Tohle je ten hlavní problém, jaký se automobilce s novou evropskou vlajkovou lodí konečně povedlo vyřešit. Nová Mazda CX-80 totiž vypadá až bezchybně. Minimálně při našich prvních statických dojmech. Na první jízdní zkušenosti si ještě musíme počkat. A mimochodem, s novou Mazdou CX-80 se v továrním vzorníku barev objeví i nový měděný odstín Melting Cooper.

Šesti-, nebo sedmimístné konfigurace sedadel

Nová Mazda CX-80 se bude v Evropě prodávat v celkem třech konfiguracích interiéru. Největší sedmimístná konfigurace sedadel bude disponovat tradiční lavicí ve druhé řadě, kterou budete moci nahradit samostatnými „kapitánskými“ křesly ve dvou verzích – s volným průchodem mezi nebo středovou konzolí se stolečkem. Automobilka v oficiální tiskové zprávě současně uvádí, že druhá řada sedadel je posuvná v rozsahu 120 milimetrů.

Standardem modelu je velký zavazadlový prostor se základním objemem 687 litrů (s druhou řadou sedadel vpředu) a sklopením sedadel jej můžete zvětšit až na maximálních 1971 litrů. Plug-in hybridní model Mazda vybavila zdrojem elektrické energie o výkonu 1500 W, z něhož můžete skrze dvojici zásuvek v zavazadlovém prostoru nabíjet elektrické koloběžky a další příslušenství. Standardem všech vozů pak jsou nabíjecí porty USB-C v každé řadě sedadel.

Na nová sedadla ve třetí řadě si pohodlně sednou všechny osoby se vzrůstem do 170 centimetrů. Přední část pro řidiče a spolujezdce pak je starým známým místem. Novinkou je vylepšený infotainment s hlasovou asistentkou Alexa od Amazonu novou funkcí zpětné kamery Trailer Hitch View pro usnadnění couvání s přívěsem i jeho připojování. Pomocí zoomu si můžete přiblížit pohled na tažné zařízení pro jednodušší připojení. Tato funkce funguje při vzdálenosti od přívěsu kratší než jeden metr.

Plug-in hybrid i poctivý turbodiesel

Obě motorizace pro novou Mazdu CX-80 vycházejí z menšího sourozence. Při zákulisním představení jsme si mohli prohlédnout plug-in hybrid e-Skyactiv PHEV s 2,5litrovým zážehovým čtyřválcem s elektromotorem a kombinovaným výkonem 241 kW (327 koní), točivým momentem 500 newtonmetrů, zrychlením z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy a maximální rychlostí 195 km/h. Standardně má lithium-ion akumulátor s kapacitou 17,8 kWh a ujede až 53 kilometrů čistě na elektřinu.

Stejně tak se v novince objeví i nový elektrifikovaný přeplňovaný 3,3litrový vznětový řadový šestiválec e-Skyactiv D s 48voltovým mild-hybridním systémem M Hybrid Boost. Se 187 kW (254 koňmi) nejvyššího výkonu a točivým momentem 550 newtonmetrů slibuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,4 sekundy a maximální rychlost 219 km/h.

Standardem obou modelů budou automatické převodovky, pohon všech čtyř kol a automobilka uvádí, že nová CX-80 disponuje tažnou kapacitou až 2500 kilogramů. Ve srovnání s menší CX-60 pak je nová CX-80 o přibližně 100 kilogramů těžší, což si vyžádalo nové nastavení podvozku s dvojitými lichoběžníky vpředu a víceprvkovou nápravou vzadu.

Nová Mazda CX-80 živě

Během prvního setkání ve studiu předprodukční Mazda CX-80 působila až bezchybně, tedy pokud se poučí z chyb menšího sourozence. Ten při jízdě na méně kvalitním asfaltu není moc pohodlný, ale zástupci značky nám při kratičkém rozhovoru odhalili, že novinka s upraveným naladěním a delším rozvorem je už pohodlnější. Nezbývá nám tedy, než si počkat na první jízdní dojmy.

Celkově je až ideálním rodinným autem, jež by na českém trhu mohlo zamíchat s prodeji velkých rodinných SUV. Nová evoluce designového jazyka Kodo je svěží, interiér vyvinutý podle japonské filozofie Ma působí luxusně a naftový řadový šestiválec bude v dnešní downsizingové době velkým tahákem. Jsme zvědaví, s jakým oficiálním ceníkem přijede na český trh.

Lukáš Volšický
Diskuze (74)

Doporučujeme

26. 4. 2024 12:12
Re: CX-60 diesel
Skvěle. Díky moc. :yes: :yes:
26. 4. 2024 10:36
Re: CX-60 diesel
Taky mam 3.3 v silnejsi variante. Zatim najeto 14 000 km (od listopadu). Tiche, kultivovane, necukave, skvela spotreba.

Mezi nevyhody radim:
- je tvrdsi oproti autum se vzduchovym tlumenim - porad ale pohodlne
- kratky sedmy stupen (2700 ot/min @ 135km/h) oproti osmicce (2000 @ 135 km/h). Pri predjizdeni je pak motor slyset, ale zase je prebytek vykonu (120 -> 150 za ~5s po seslapnuti plynu).
- bojacny adaptivni tempomat (pry je pripraven update, ktery to resi - budu resit pri servise)

Vyhody:
- Design
- Motor (vykon, spotreba, tichost & kultivovanost)
- Prostornost
- Cena (nejsou nabidky, ktere by se jen blizily v dane cenove hladine)

Rozhodne doporucuji. Hlavne zkusit osobne. Budete spokojeny.
21. 4. 2024 08:57
Re: CX-60 diesel
Díky :yes: :yes: :yes:
Avatar - Josef-Kratochvil
19. 4. 2024 20:13
Re: CX-60 diesel
Mam 43.000 km a je v pohode, necuka, radi rychle a hladce. Naopak, patri urcite mezi ty lepsi. I v MB obcas 9q zmatkuje, nebo kopne, to se stane vsude. Jde o miru. Zrovna prevodovka a motor je v cx60 to posledni, co bych resil. Ma to detske nemoci, ale celkove jsem velmi spokojeny.
Avatar - twistedTSD
19. 4. 2024 13:21
Re: WinDieseI
A ty jsi kdo? Další Čížek na hate list?