Hlavní obsah

„Chtěli nás uplatit dotacemi.“ 25 starostů opustilo jednání o národním parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jiří Pšenička

Odpůrci parku dali svůj postoj najevo i na začátku března, kdy se za zavřenými dveřmi křivoklátské sokolovny uskutečnilo jednání starostů s prezidentem Petrem Pavlem.

Reklama

Hejtmanka Petra Pecková starostům nabídla podpůrný program pro rozvoj obcí, kterých by se dotklo vyhlášení národního parku na Křivoklátsku. Starostové přitom už několikrát předtím dali najevo, že o takové řešení nestojí.

Článek

Měla to být schůzka, která pomůže zahladit hluboký příkop mezi lokálními politiky z Křivoklátska a vyššími složkami veřejné moci. Uzavřené jednání starostů se středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) o návrhu na vyhlášení nového národního parku ale skončilo fiaskem.

Jak pro Seznam Zprávy popsal starosta obce Broumy Petr Jirka, v jehož obci se akce ve středu v podvečer za přítomnosti mediátora uskutečnila, 25 z 30 přítomných starostů se po hodině zvedlo a sál místního kulturního domu předčasně opustilo.

„Celé to bylo jen o tom, že nás chtěli uplatit dotacemi. Paní hejtmanka se už vůbec nechtěla vracet do minulosti a řešit samotný národní park,“ popsal starosta Jirka.

Jak také uvedl, představitelé místních samospráv byli ještě předtím vybídnuti, aby vytvořili čtyři skupinky a v užších kroužcích debatovali o tom, komu a jaká by se hodila finanční podpora. Jednání byl přítomen i ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman, aby případně mohl na potřeby samospráv reagovat.

„Ale nám nejde o žádné dotace, my tu prostě žádný národní park nechceme,“ uvedl Jirka.

Většina křivoklátských starostů i přes různé přísliby podpory od kraje nebo Ministerstva životního prostředí trvá na tom, že přírodu na Křivoklátsku lépe chrání už nyní existující chráněná krajinná oblast, vyhlášená už v roce 1978. Sliby investic do infrastruktury tento postoj nijak nezměnily.

„Dopředu jsme avizovali, že se chceme bavit o spornosti celého záměru, že nás zajímá názor paní hejtmanky na posílení role samospráv v národních parcích, splavnost řeky Berounky procházející parkem a další. Tuhle debatu ale paní hejtmanka neumožnila,“ uvedla Iveta Kohoutová, starostka obce Karlova Ves a předsedkyně Svazku obcí Křivoklátska.

Schůzka s hejtmankou se uskutečnila v návaznosti na nedávné jednání v Křivoklátě, jemuž v sále tamní sokolovny předsedal prezident Petr Pavel. Právě tam se mluvilo i o nedostatku vzájemné komunikace. V návaznosti na to se na Křivoklátsko v minulých dnech vypravil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Středočeská hejtmanka Pecková už před středečním jednáním v dopise starostům avizovala, že do minulosti, kdy krajské zastupitelstvo v červnu 2021 zřízení parku podpořilo, se už vracet nehodlá.

„Můžu za Středočeský kraj slíbit, že se společně sejdeme a vytvoříme program jen pro Vás a necháme jej schválit do konce našeho funkčního období, aby v případě, že bude národní park vyhlášen, jste měli ze strany kraje nějakou jistotu podpory,“ napsala v dopise před schůzkou Pecková. „Věřím, že je v zájmu nás všech, aby toto setkání bylo konstruktivní a nevraceli jsme se při něm k věcem, které byly mnohokrát prodiskutovány, věnovali jsme jim mnoho hodin a nemohou nás nikterak posunout dále,“ uvedla také.

Seznam Zprávy chtěly po hejtmance, aby neúspěch středečního jednání okomentovala. K celé akci vydala nakonec krajská rada tiskovou zprávu, kde se v prvé řadě ohrazuje proti tomu, jak o jednání referují starostové.

„Vyjádření zástupců samospráv dehonestuje setkání, které bylo apolitické, bez ambice na jakoukoliv medializaci,“ stojí v textu.

Nad průběhem setkání v Broumech se pozastavil například radní pro oblast silniční dopravy Karel Bendl (ODS). „Osobně jsem se akce účastnil kvůli specifikaci požadavků na silniční dopravu tak, aby případný zájem turistů nezkomplikoval dopravní situaci v okolí obcí. Bohužel v okamžiku, kdy se konkrétní témata měla projednávat, většina starostů opustila svá místa. S pětici zbylých jsme požadavky sepsali,“ uvedl radní Bendl.

Pozn.: Doplnili jsme vyjádření vedení Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Doporučované