S peroxidem je na zahradě třeba zacházet opatrně. Může být ale užitečný

peroxid

Kysličník neboli peroxid vodíku může být mnoha zahrádkářům ku prospěchu, stačí jen vědět, jak správně ho máte využít. Pomůže na drobné ranky, ale hodit se může i při zahradnické práci. Je známý od roku 1818, v lékárničkách také nikdy nechyběl žádným spolehlivým hospodyňkám. Peroxid není však jen antiseptikum, využít ho můžete i jako hnojivo. Jak?

Ochrana zdraví člověka i rostlin

Na zahradě nepodceňujte drobné ranky od nářadí. Řada starších generací nedala na peroxid, tehdy ještě kysličník, dopustit. Ten stačilo v mnoha případech na drobné poranění jen přiložit a rána byla rázem čistá. Tehdy si ale nikdo nelámal hlavu nad tím, jak nejlépe od napadení kořenového systému ochránit rostliny. A přitom jde o to samé. S peroxidem lze čistit nejen rány, ale i nářadí. Zahradnické nůžky, pilky i další uchráníte díky dezinfekci peroxidem před různými plísněmi a houbami, které mohou napadnout kořeny rostlin. Jak málo stačí.

peroxid

Foto: Pixabay

Práce s nemocnými rostlinami

Pokud si nejste úplně jistí, že na zahradě vše probíhá tak, jak má, vezměte si na zahradu pro jistotu dezinfekci. I z nemocných rostlin můžete ledacos přenést na zdravé květiny. Peroxid se může hodit zkrátka úplně všude.

Plísně a houbovité choroby trápí rostliny často. Na několik okamžiků vaše rostliny raději peroxidem postříkejte. Jeden litr převařené studené vody smíchejte s 30 ml peroxidu. Rostliny postříkejte důkladně a vždy ze všech stran. Jakmile se na rostlinách vytvoří ochranný film, můžete si být téměř jistí, že svůj boj s plísněmi a houbami vyhrajete. Počítejte přitom s tím, že při dešti dochází k jeho brzkému smytí.

S pomocí peroxidu se zbavíte i nevítaných mšic a svilušek. Jakmile budete sázet nová semena, vždy se ujistěte, že jste zbavili případných choroboplodných zárodků. Kořínky opláchněte proto ve zředěném roztoku peroxidu s vodou. Peroxid postačí ředit v poměru jedné lžičky peroxidu a 200 ml vody. Hodit se může i na plevel jako je bršlice neboli kozí noha. Jakmile pýr spatříte ve spárách vaší zámkové dlažby, neváhejte jej také vyhnat přímým zásahem kysličníku. Přerušte růst jeho kořenů včas.

A pozor, chemicky je peroxid nosičem kyslíku. Pokud tedy budete rostliny občas zalévat zředěným roztokem peroxidu, zafunguje vlastně jako speciální hnojivo.

Zdroje informací: https://living.iprima.cz/mit-na-zahrade-peroxid-se-vyplati-pomuze-pri-zraneni-a-zlikviduje-msice-plisen-i-plevel-433977

https://www.nkz.cz/praxe/budete-zirat-kde-na-zahrade-muzete-vyuzit-peroxid-vodiku-10-zpusobu-na-ktere-nedaji-zkuseni

Náhledové foto: Pixabay 

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.