Foto: se svolením Boston Dynamics

Společnost Boston Dynamics představila plně elektrickou verzi svého robota Atlas

Když společnost Boston Dynamics v úterý oznámila, že vyřazuje hydraulickou verzi robota Atlas, objevilo se několik náznaků, že s humanoidními roboty společnost ještě neskončila. O den později představila společnost Boston Dynamics plně elektrický model.

Atlas byl původně zamýšlen jako pátrací a záchranný robot, nejnovější model je určen pro použití v reálném světě, uvádí Boston Dynamics. Atlase společnost označuje za ,,nejdynamičtějšího humanoidního robota na světě” a rozhodně vypadá velmi flexibilně.

Boston Dynamics tvrdí, že nová technologie pro výrobu automobilů mateřské společnosti Hyundai je ,,dokonalým testovacím polem pro nové aplikace Atlase”. V příštích měsících a letech plánuje společnost předvést, co robot skutečně dokáže.

Společnost zkoumá nové uchopovací systémy, aby se ujistila, že Atlas je vhodný pro řadu komerčních potřeb, a zároveň navázala na schopnost předchozího modelu schopného zvedat a přemisťovat různé těžké a nepravidelné předměty. Tvrdí, že nový Atlas bude silnější než dříve, a je přesvědčena, že se jí podaří humanoidního robota komercializovat.

,,Atlas se sice podobá lidské postavě, ale my robota vybavujeme tak, aby se pohyboval co nejefektivněji a splnil úkol, a ne aby byl omezen lidským rozsahem pohybu. Atlas se bude pohybovat způsobem, který přesahuje lidské možnosti,” napsala společnost Boston Dynamics ve svém příspěvku na blogu. Robot prý bude schopen řešit ,,nudné, špinavé a nebezpečné úkoly v reálných situacích.”

Boston Dynamics není zdaleka jedinou společností, která pracuje na humanoidním robotovi. Včera jsme představili Menteebota, kterého je možné ovládat hlasovými pokyny v přirozeném jazyce, dalšího připravuje také Tesla.

Společnost Boston Dynamics však na robotech s touto podobou pracuje již více než deset let, tedy mnohem déle než většina ostatních. Za současného stavu má možná nejlepší předpoklady k tomu, aby humanoidního robota dostala do komerční sféry i do domácností.

Zdroj: engadget.com