Denník N

Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečné

Americká historička a expertka na boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt. Foto N - Mirek Tóda
Americká historička a expertka na boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt. Foto N – Mirek Tóda

Matúš Šutaj Eštok svojím vystúpením s extrémistom Danielom Bombicom vyslal signál, že prejavy antisemitizmu a internetovej agresie sú v poriadku, hovorí vo veľkom rozhovore americká historička Deborah Lipstadt, ktorú Biely dom poveril bojom proti antisemitizmu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Deborah Lipstadt je popredná americká historička, z ktorej vláda Joe Bidena spravila špeciálnu vyslankyňu pre boj proti antisemitizmu. Počas jej niekoľkodňovej pracovnej návštevy Slovenska sme sa rozprávali:

  • o „píšťalke pre psy“, ktorou antisemiti vysielajú signály publiku;
  • prečo bol rozhovor ministra Matúša Šutaja Eštoka s extrémistom Bombicom nebezpečný;
  • o tom, že antisemiti sú často mizogýni;
  • ako populisti spravili strašiaka zo Sorosa;
  • o slogane From the river to the sea;
  • kedy sa kritika Izraela stáva antisemitizmom.

Prišli ste do krajiny, v ktorej je medzi vládnymi politikmi populárne viniť takmer za všetko amerického investora a filantropa Georgea Sorosa, ktorý sa narodil ešte pred druhou svetovou vojnou v Budapešti. Ako sa z neho stal taký populárny cieľ populistov? 

Niektorí experti, ktorí sa zaoberajú antisemitizmom, označujú Sorosa za Rothschilda 21. storočia. Stal sa symbolom, či už s jeho politikou a názormi súhlasíte alebo nie. To s tým však nemá nič spoločné. Ide o to, že populisti zamerajú všetky problémy na jednu osobu, povedia, že za všetko môže on, a zároveň všetci vedia, že je žid. Po prvé, je absurdné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Izraelsko-palestínsky konflikt

Matúš Šutaj Eštok

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie