Hlavní obsah

K záplavám si Emiráty možná přispěly samy. „Očkovaly“ oblaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené arabské emiráty (SAE) zasáhl liják biblických rozměrů. Silnice se změnily v řeky, vyprahlá poušť pocítila, jak zničující mohou být záplavy. Tisíce cestujících uvízly na dubajském letišti. Na ulicích zůstali lidé uvězněni ve svých autech. K nejhorší bouři za posledních 75 let možná přispěli sami šejkové, protože od roku 2021 si „vyrábějí déšť“. Klimatologové ale tvrdí, že silné srážky oblast pravidelně zasahují a budou stále častější a intenzivnější.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Následky těžkých dešťů v Dubaji

Článek

Spojené arabské emiráty experimentují s počasím od začátku nového tisíciletí. Zejména metoda „očkování mraků“ se používá opakovaně, upozornil deník Bild.

Národní meteorologické centrum (NCM) přiznalo, že v neděli a v pondělí nasadil k hrátkám s počasím skutečně letadla. V úterý pak zřejmě obloha odpověděla po svém.

Když se přidá kapka ke kapce

Při „očkování“ mraků se do oblak rozprašuje letadly či drony jodid stříbrný. Nerozpustná sůl přitahuje nejjemnější částečky vody ve vzduchu. Tím se zrnka soli stávají těžšími a těžšími, dokud nenasbírají tolik vody, že vznikne dešťová kapka. A je pak tak těžká, že padá na zem jako srážky. Tento proces napodobuje přirozený vznik deště.

Dubaj je pod vodou. Za den napršelo jako za rok a půl

Svět

Podle profesora Maartena Ambauma, meteorologa z univerzity v britském Readingu, který na projektu dříve pracoval, si už v roce 2021 Emiráty „vyčarovaly“ dostatek mraků, z nichž by mohlo pršet. Teď se zapřísahává, že s potopou těchto dnů nemá nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Bleskové záplavy zaskočily v Dubaji stovky řidičů.

A nejsou to „jen“ klimatické změny?

Ani není jisté, do jaké míry v SAE současné záplavy skutečně rozproudilo zmíněné „očkování“.

„Tato část světa se vyznačuje dlouhými obdobími bez deště a poté nepravidelnými, silnými srážkami, ale i tak se jednalo o velmi vzácné srážky,“ konstatoval Ambaum podle serveru zpravodajské stanice BBC.

Omán a Spojené arabské emiráty zasáhly silné povodněVideo: AP

Zatím není možné přesně určit, jakou roli sehrála u daných záplav změna klimatu. To vyžaduje úplnou vědeckou analýzu přírodních a lidských faktorů, která může trvat několik měsíců. Rekordní srážky však podle odborníků odpovídají tomu, jak se klima mění.

V USA testují novou metodu boje s oteplováním: tvorbu lesklejších mraků

Věda a školy

Jednoduše řečeno: teplejší vzduch pojme více vlhkosti – asi o sedm procent navíc na každý stupeň Celsia –, což může opět zvýšit intenzitu deště.

„Intenzita deště byla rekordní, to ano, ale je to v souladu s oteplujícím se podnebím, s větším množstvím vlhkosti,“ vysvětlil britský klimatolog Richard Allan s tím, že to vše obecně způsobuje, že silné srážky a související záplavy jsou postupně silnější.

Nedávná studie navíc naznačila, že roční úhrn srážek by se mohl do konce století na většině území SAE zvýšit až o 30 procent, jelikož svět se bude nadále oteplovat.

„Pokud lidé budou i nadále spalovat ropu, plyn a uhlí, klima se bude nadále oteplovat, srážky budou i nadále intenzivnější a lidé budou i nadále umírat při povodních,“ řekla poměrně tvrdě klimatická vědkyně Friederike Ottová působící na Imperial College London.

Větru a dešti zkoušejí poroučet i Čína a Rusko

S počasím si pohrávají zejména Rusové a Číňané. V roce 2008 použil Peking „naočkování“ mraků, aby odvrátil případnou bouřku při zahájení olympijských her – prostě se mělo rozpršet dříve.

Poručíme větru a dešti ve velkém, rozhodli se Číňané

Věda a školy

Rusové každoročně „očkují“ mraky, aby jim na přehlídku vítězství 9. května v Moskvě vyšla modrá obloha. Ne vždy s úspěchem.

V Německu se mraky „očkují“, aby ochránily zemědělství před krupobitím, zejména na jihu.

San Diego 1916: Obchodník s deštěm

Už v lednu roku 1916 nabídl své služby městské radě v kalifornském San Diegu Charles Hattfield, který tvrdil, že za 10 tisíc dolarů město a jeho okolí zbaví katastrofálního sucha. Sám sebe skromně nazýval „urychlovačem vlhkosti“.

K obloze tehdy z věže, kterou postavil s mladším bratrem, vypustil „zaklínadlo“, tj. směs chemikálií. A skutečně, 6. ledna začalo pršet. Prudký liják s přestávkami však trval téměř celý měsíc, připomněl list The Los Angeles Times.

Katastrofální sucho v San Diegu se tak Hattfieldovi možná podařilo zahnat. Na druhé straně ale přišly katastrofální záplavy. Protrhla se při nich hráz jednoho z městských rezervoárů na vodu, přičemž škody byly vyčísleny na tehdy závratných 3,5 milionu dolarů. V důsledku záplav navíc zahynulo více než 20 osob.

V obavách z lynče tento „vyvolávač deště“ opustil město. Když vody opadly, Hatfield se vrátil a podal žalobu. Soudní spory se v podstatě bezvýsledně táhly roky.

Vznikla každopádně legenda o „obchodníkovi s deštěm“ a doteď se vedou debaty, zda šlo o podvodníka či jen člověka s hlubokými znalostmi meteorologie, který si zkrátka byl jistý, že nějaké deště přijdou tak jako tak. Anebo jestli se mu to fakt povedlo, avšak trošku se to „zvrtlo“.

Na jedné straně se obecně objevují varování před zásahy do složitého systému, kterému ještě plně nerozumíme. Například v roce 2009 vyvolalo „očkování“ mraků v Číně sněhovou bouři, která tvrdě zasáhla hlavní město.

Za druhé, zatím není k dispozici žádný spolehlivý vědecký důkaz, že postup stoprocentně funguje. Některá „očkování“ mraků jsou neúspěšná a v jiných případech mohlo pršet přirozeně.

Od léta každý měsíc rekordní. I březen byl nejteplejší v historii měření

Věda a školy

Světoví vědci se po rekordně teplém březnu obávají „neprobádaného území“ změny klimatu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám