Hlavní obsah

Ukrajinci ukázali, jak poničili Rusům krymské vojenské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil zveřejnil záběry nočního útoku na ruské vojenské letiště v Džankoji na anektovaném Krymu. Úder podle štábu způsobil nepříteli „nečekané ztráty“.

Ukrajinský zásah na ruské vojenské letiště DžankojVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

 
Článek

Rusové na letišti přišli o čtyři odpalovací zařízení protivzdušných komplexů S-400, řídicí středisko protivzdušné obrany a tři radary, informoval web listu Ukrajinska pravda s odvoláním na prohlášení ukrajinského ministerstva obrany.

Obzvlášť citelná pak bude pro Rusy ztráta zařízení pro sledování vzdušného prostoru Fundament-M, které je sice odolné v elektronickém boji a je schopno monitorovat pohyb letadel, vrtulníků, bezpilotníků i raket, ale proti ukrajinskému dronovému útoku nemělo šanci.

Ukrajinci podle listu také zničili několik vrtulníků, jejich počet ale zatím není znám stejně jako počet ruských vojáků, které útok zranil či zabil.

Ukrajinské síly udeřily na letiště v noci na středu. Obyvatelé Džankoje podle Ukrajinské pravdy uvedli, že exploze se ozvaly ještě před spuštěním poplašných sirén. Po výbuších propukl velký požár.

Na letišti Džankoj je nasazen 39. vrtulníkový regiment 27. složené letecké divize a sídlí tam také velitelství vzdušné obrany Jižního vojenského okruhu Ruské federace. Dále tam jsou tři eskadry vybavené vrtulníky Mi-8, Mi-35M, Mi-28 a Ka-52. Na místě byly i vrtulníky ruské pohraniční stráže a několik raketometů S-300 a S-400.

Na Krym útočili Ukrajinci. Na letišti způsobili Rusům obrovské škody, píše list

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám