Hlavní obsah

Podezřelé z obří krádeže zlata v Kanadě drapla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s loňskou rekordní krádeží zlata v hodnotě několika milionů dolarů na Pearsonově mezinárodním letišti v Torontu kanadská a americká policie zatkly šest lidí. Jde o největší krádež zlata v kanadské historii.

Policie zatkla šest lidí v souvislosti s největší krádeží zlata v KanaděVideo: Reuters

 
Článek

Policie rovněž vydala zatykače na další tři osoby v rámci operace, kterou označila kódem „Práce mimo firmu“. Všech devět podezřelých čelí obvinění ve více než 19 bodech obžaloby, připomněla ve čtvrtek televize CNN.

Podle policie 17. dubna 2023 pachatelé ukradli díky zfalšovaným dokumentům ze zabezpečeného skladu kontejner s leteckým nákladem se 400 kilogramy zlatých prutů a zahraniční měnou v hodnotě více než 22 milionů kanadských dolarů (378 milionů korun). Zlato a měna právě dorazily letadlem společnosti Air Canada z Curychu ve Švýcarsku.

Podle policie se na drzé krádeži podíleli nejméně dva bývalí zaměstnanci společnosti Air Canada. Jeden z nich je nyní ve vazbě a po druhém se pátrá na základě mezinárodního zatykače.

„K usnadnění této krádeže potřebovali lidi uvnitř společnosti Air Canada,“ potvrdil detektiv seržant Mike Mavity z peelské regionální policie a dodal, že podle jeho názoru šlo o „práci zevnitř“.

„Děkujeme policii za její pečlivé úsilí při vyšetřování této záležitosti. Vzhledem k tomu, že věc nyní řeší soud, jsme omezeni v možnosti dalšího komentáře. Můžeme však potvrdit, jak uvedla policie, že dvě z identifikovaných osob pracovaly v době incidentu pro společnost Air Canada v nákladním oddělení. Jedna z nich odešla z firmy ještě před dnes oznámeným zatčením a druhá byla suspendována,“ sdělil v prohlášení Peter Fitzpatrick, mluvčí aerolinií Air Canada.

Foto: Arlyn McAdorey, ČTK/AP

Detektiv seržant Mike Mavity promlouvá k médiím

Společnost Brinks se sídlem v americkém Miami, která se zabývá přepravou a bezpečnostními službami, zažalovala po krádeži společnost Air Canada kvůli údajné nedbalosti a neopatrnosti. Firmu si najala švýcarská banka Raiffeisen Schweiz a společnost Valcambi, která se zabývá zpracováním drahých kovů, aby ukradený náklad přepravily z Curychu do Toronta.

Zlom přinesla kontrola na dálnici

Na vyšetřování, kterému se přezdívá Projekt 24Karát, se podílelo pensylvánské oddělení amerického Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny (ATF).

Podle ATF řídil kamion, který odcizil nákladní kontejner, Kanaďan zatčený v Pensylvánii kvůli dopravním přestupkům v září 2023. Muž pobýval v USA nelegálně a při rutinní dopravní kontrole utekl pěšky poté, co státní policista našel v jeho pronajatém autě střelné zbraně, uvedl úřad.

„Soudem schválený příkaz k prohlídce vozidla vedl k nalezení celkem 65 střelných zbraní zřejmě určených k propašování do Kanady,“ uvedl Eric DeGree, zvláštní agent ATF, který vystoupil na tiskové konferenci peelské regionální policie

„Domníváme se, že zlato přetavili a zisky, které získali ze zlata, použili na financování nákupu nelegálních střelných zbraní,“ řekl Mavity.

Jako Dannyho parťáci

Kanadští a američtí představitelé tvrdí, že vyšetřování pokračuje a že zatím nalezli pouze zlomek ukradených zlatých prutů a hotovosti. Policie uvedla, že po provedení domovní prohlídky v Ontariu našla pět hrubě roztavených zlatých prutů a 434 tisíc kanadských dolarů (7, 45 milionu korun) v hotovosti.

„Jednalo se o největší krádež zlata v kanadské historii, údajně je to šestá největší loupež v historii světové kriminality,“ sdělil Nick Milinovich, zástupce policejního náčelníka.

„Asi jsem si nikdy nepředstavoval, že budu mít co do činění s největší krádeží zlata v kanadské historii, to je skoro jako z filmu Dannyho parťáci. Ale tito zločinci si mysleli, že jsou rafinovanější než policie, mýlili se,“ řekl Patrick Brown, starosta města Brampton v Ontariu, kde se odehrávalo pátrání.

Šest let vězení za „loupež století“. Drážďanský soud rozdal tresty

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám