Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

Tisková konference po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. (28. března 2024) foto: Radek Vebr, MAFRA

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu Christiane Amanpourové americké stanice CNN. Obrana Ukrajiny, která od února 2022 čelí plnohodnotné ruské invazi, je podle něj důležitá i v celosvětovém kontextu.
  23:15

„Všichni doufáme, že zákon bude v sobotu schválen. Americkou podporu Ukrajině nejde nahradit,“ řekl Pavel, podle kterého se Evropa snaží svůj díl pomoci pro Kyjev navyšovat a přijmout větší část odpovědnosti. „Spojené státy ale stále poskytují nejméně 50 procent pomoci,“ dodal prezident.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se už několik měsíců snaží prosadit balík zahraniční pomoci, který v současnosti počítá s přibližně 61 miliardami dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a partnerům v regionu. Schválení brání americké vnitropolitické spory - návrh prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokovalo. Hlasování Sněmovny je nyní plánováno na sobotu.

„Ukrajina je stejně důležitá pro Evropu, jako je pro Spojené státy i celý svět. Nejde jen o obranu svrchovaného státu a jeho území, ale o princip. Ty jsou pro Spojené státy stejně významné jako pro nás. Pokud Rusko na Ukrajině uspěje, celá severoatlantická komunita přijde o důvěru, protože hovoříme o hodnotách, ale neděláme nic proto, abychom je ochránili,“ uvedl Pavel. Ruskou invazi na Ukrajinu proto podle něj pozorně sleduje Čína, kterou zajímá reakce Západu.

Amanpourová se v rozhovoru zajímala i o návštěvu českého premiéra Petra Fialy ve Spojených státech, kde se ministerský předseda sešel mimo jiné s Bidenem a o zmíněném balíčku pro Kyjev jednal s představiteli Kongresu.

Český premiér podle Pavla americkému prezidentovi i zákonodárcům přednesl české argumenty pro schválení pomoci. „Žádné sliby ale samozřejmě nedostal, protože to nejde,“ uvedl prezident.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...