2. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Hlasování naplánováno: Přichází nakonec americko-ukrajinská pomoc?

Kongres USA naplánoval samostatnou pomoc Ukrajině a Izraeli na 20. dubna. To, co teď (snad) chtějí USA dodat Kyjevu.

Po dlouhém boji americký Kongres souhlasil s hlasováním o 60miliardovém balíčku pro Ukrajinu. Jde však o nový zákon, protože republikáni odmítli požadavek demokratů na společný zákon na podporu Izraele a Ukrajiny a místo toho zavedli dva samostatné zákony.

Demokraté s tím nejsou spokojeni, ale souhlasí s tím podle hesla „Lepší než nic“. Kongres naplánoval hlasování na 20. dubna, pokud budou úspěšní, budou muset ještě projít Senátem, ale to je považováno za formalitu.

Pomoc Izraeli je v americkém parlamentu nekontroverzní a pravděpodobně bude schválena, ale není jisté, zda budou republikáni s pomocí Kyjevu souhlasit.

Co je součástí balíčků

Návrh zákona předložený republikány poskytne Izraeli pomoc ve výši 26 miliard dolarů. Ukrajina má dostat 61 miliard dolarů.

Ukrajinský balíček obsahuje některé nové požadavky republikánů. Americké ministerstvo zahraničí a Pentagon mají vypracovat „konkrétní strategii“ pomoci Ukrajině. Strategie by měla být podle textu koncipována na několik let. Podle europoslanců musí načrtnout konkrétní a dosažitelné cíle a upřednostnit národní bezpečnost. Strategie, říká návrh zákona, musí zahrnovat fiskální zhodnocení jednotlivých rozpočtů finančních zdrojů, které bude Washington potřebovat k uspokojení potřeb Ukrajiny, a také popis důsledků pro národní bezpečnost USA, pokud budou splněny cíle Podpora z Kyjeva nemůže být dosaženo.

Z 61 miliard dolarů pro Ukrajinu bude asi 23 miliard vynaloženo na navýšení zbrojního arzenálu USA, nejde tedy o peníze pro Kyjev, ale spíše o náhradu zbraní dříve dodávaných Kyjevu.

11,3 miliardy dolarů bude přiděleno na „probíhající vojenské operace USA v regionu“ a 13,8 miliardy dolarů bude přiděleno na nákup „pokročilých zbraňových systémů, obranných produktů a obranných služeb“.

Návrh zákona počítá s dodávkou taktických střel ATACMS, tedy střel delšího doletu HIMARS, do Kyjeva poprvé. Návrh zákona uvádí:

„Jakmile to bude možné po přijetí tohoto zákona, prezident ukrajinské vlády by měl poskytnout ATACMS pro sebeobranu a boj proti Ruské federaci.

Prezident USA však může předání ATACMS Kyjevu odložit, pokud se domnívá, že by poskytnutí ATACMS „poškodilo národní bezpečnostní zájmy Spojených států“.

A konečně, zákon již nepočítá s dary, ale pomoc Ukrajině by se měla poskytovat formou půjčky. Text říká:

Nejpozději do 60 dnů po schválení tohoto zákona musí prezident uzavřít dohodu s vládou Ukrajiny o splacení ekonomické pomoci poskytnuté Spojenými státy Ukrajině Spojeným státům.

Je třeba poznamenat, že splacení finančních prostředků poskytnutých Spojenými státy Ukrajinou by mělo být provedeno „v souladu s podmínkami, které stanoví prezident“. Americký prezident může odepsat až 50 procent ukrajinského dluhu „kdykoli po 15. listopadu 2024“. Před tímto datem nesmí americký prezident v tomto směru „podniknout žádné kroky“.

Kromě toho „po 1. lednu 2026 může prezident <…> zrušit všechny zbývající dluhy, než tak učiní, prezident USA „musí předložit Kongresu písemnou zprávu o plánovaných opatřeních [pro zrušení dluhu] a důvodech, proč tak učinil. „Současná opatření,“ říká text zákona.

Thomas Röper

 

Sdílet: