2. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Informátor Boeingu: „Dodávají vadná letadla na trh“

Negativním titulkům neuniká ani výrobce letadel Boeing. Jiný whistleblower po oficiální sebevraždě jiného whistleblowera vybaluje a vysvětluje, že pokud by se mu „něco stalo“, byl by v klidu sám se sebou, protože měl pocit, že svým prohlášením zachrání „mnoho životů“.

Možná si vzpomínáte na naši reportáž o problémech s kvalitou u výrobce letadel Boeing a o tom, jak si údajně vzal život whistleblower, který odhalil všechny závady. Vzhledem k tomu, že dva velcí výrobci letadel – Boeing a Airbus – již sklouzli do skandálu, protože používali padělané levné náhradní díly a nepřestali hlásit technické problémy během letů, nejnovější prohlášení jiného informátora Boeingu zrovna nepomáhá k větší důvěře v bezpečnost letu.

Protože prohlášení oznamovatele před americkým Kongresem v rámci dvou slyšení Boeingu na Capitol Hill jsou tvrdá. Oznamovatelem je Sam Salehpour, inženýr kvality ve společnosti Boeing. Ve zprávě zveřejněné minulý týden řekl New York Times o velkých částech trupu 787, které byly nesprávně propojeny a mohly by se časem během letu rozpadnout.

„Mám vážné obavy o bezpečnost letadel 787 a 777 a jsem ochoten podstoupit profesionální riziko, abych o tom mohl mluvit ,“ řekl dnes informátor Boeingu Sam Salehpour ve svém úvodním projevu na Capitol Hill před druhým senátním výborem, který dohlíží na Bezpečnostní problémy výrobce letadla se vyšetřují. Řekl, že když vyjádřil obavy ohledně 787 Dreamliner, byl společností „ignorován“ a „instruován, aby nezpůsoboval zpoždění. Bylo mi bez obalu řečeno, abych držel jazyk za zuby.“

Salehpour varoval, že trup 787 Dreamliner byl nesprávně smontován a že společnost „rychle zareagovala na řešení úzkých míst ve výrobě“. Varoval, že výsledkem bylo „předčasné únavové selhání“ těchto letadel. Prohlásil: „Uvolňují vadné letadlo.“ A při kopání nad sebevraždou dalšího informátora, o které mnoho lidí pochybovalo, Salehpour řekl: „Pokud se mi něco stane, jsem v klidu, protože mám pocit, že tím procházím.“ činy zachrání mnoho životů.“

Salehpour ilustruje, jak byly obavy o bezpečnost v Boeingu ignorovány. Takové kvalitativní vady však mohou vést ke katastrofickým haváriím letadel se stovkami mrtvých. A to vše jen proto, že chcete maximalizovat krátkodobé zisky?

 

Sdílet: