2. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Ruská lancetová munice odstraňuje jeden po druhém ukrajinské systémy protivzdušné obrany

Ruská armáda poškodila nebo zničila čtyři systémy protivzdušné obrany kyjevských sil krátkého dosahu 9K35 Strela-10 sovětské výroby pomocí potulné munice Lancet.

Videozáznamy ukazující zásahy proti čtyřem systémům byly zveřejněny na sociálních sítích 15. dubna. Všechny systémy byly zaměřeny poblíž osady Siversk ve směru na Doněck 106. gardovou výsadkovou divizí ruské armády.

Strela-10 je vyzbrojena protiletadlovými střelami vyhledávajícími teplo s doletem pět kilometrů a výškou 3,5 kilometru. Ukrajina po rozpadu Sovětského svazu zdědila více než 75 systémů. Nejméně šest dalších systémů tohoto typu dodala Česká republika silám Kyjeva po zahájení ruské speciální vojenské operace.

Lancet byl vyvinut společností ZALA Aero Group, dceřinou společností ruského obranného gigantu Kalašnikov Concern. Společnost vyrábí dvě verze loudavé munice, Izdeliye-52 s výdrží 30 minut a jednokilogramovou hlavicí a větší Izdeliye-51, která má výdrž 40 minut a je vyzbrojena hlavicí o hmotnosti tři kilogramy.

Potulující se munice letí směrem k určené oblasti pomocí inerciálního navigačního systému podporovaného GLONASS. Po příjezdu do oblasti operátor využívá palubní elektrooptický systém prostřednictvím obousměrného datového spojení k detekci, sledování a zaměřování cíle. Laserový dálkový systém pak řídí detonaci hlavice.

Malý radarový průřez a minimální infračervená signatura elektricky poháněné potulující se munice velmi ztěžuje její detekci a zachycení.

Ukrajinské pokusy zastavit potulující se munici Lancet pomocí palby protivzdušné obrany, elektronického boje nebo protiopatření byly většinou neúspěšné.

Podle webu Lostarmour.info, který dokumentuje vojenské ztráty, se ruská armáda od zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině zaměřila na 64 systémů protivzdušné obrany kyjevských sil s použitím munice Lancet. Naprostá většina cílených systémů byla poškozena nebo zničena.

 

Sdílet: