Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

Sledujeme online   7:27aktualizováno  13:27
Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo v pátek podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Za příčinu nehody podle předběžného vyšetřování označilo technickou závadu, k jeho sestřelení se ale hlásí Ukrajina.

Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov na Telegramu uvedl, že jeden ze čtyř členů posádky zahynul, po čtvrtém se pátrá. Ruské ministerstvo obrany dříve uvádělo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany.

Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělil resort obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Podle Ukrajiny to ale byly její síly, které letoun sestřelily. Ukrajinské letectvo zařadilo kus techniky na seznam zničených. Ukrajinská vojenská rozvědka podle agentury AFP uvedla, že zasažený stroj byl schopen ještě nějakou dobu letět, než se zřítil ve Stavropolském kraji. Tento region leží několik set kilometrů východně od Rusy anektovaného ukrajinského poloostrova Krym.

Tu-22M3 je nadzvukový bombardér s dlouhým doletem, určený k ničení námořních a pozemních cílů řízenými střelami a leteckými pumami. Kyjev a jeho západní spojenci uvádějí, že Rusko používá tyto letouny k bombardování Ukrajiny. Střely Ch-22 mohou podle agentury Reuters nést konvenční nebo jadernou hlavici. Ruské letectvo podle zprávy Mezinárodního institutu strategických studií (IISS) 2024 Military Balance disponuje 57 stroji Tu-22M3.

Strategický bombardér byl užíván k odpalování těchto raket z prostoru Černého a Azovského moře. „Jednotky (ukrajinského) letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Mykola Oleščuk, velitel ukrajinského letectva.

Oleščuk také informoval o sestřelení 14 dronů a 15 střel včetně dvou Ch-22. Celkem podle něj Rusové vyslali na Ukrajinu 22 střel různého typu a 14 útočných dronů.

Portál RBK-Ukrajina s odvoláním na své zdroje z obranných sil napsal, že Ukrajinci sestřelili Tu-22M3 protiletadlovým systémem S-200. O něco dříve uvedl, že se letoun podařilo napadnout ve vzdálenosti 300 kilometrů od hranic s Ukrajinou. „Je to první letoun strategického letectva, který se Ukrajině podařilo zničit během letu. Prováděl údery proti Ukrajině,“ řekl webu nejmenovaný zdroj z obrany.

Rusům se u Krymu zřítila stíhačka Su-35, hořící spadla do moře

Ukrajinci, kteří se brání ruské vojenské agresi, zničení ruských vojenských letadel hlásili už dříve. Specializovaný nizozemský server Oryx, který na základě fotografií a záběrů vede statistiky zničených zbraní na ukrajinském bojišti, informuje o více než stovce zničených nebo poškozených ruských letadel za celou dobu invaze. Oryx zároveň uvedl, že skutečné ztráty budou pravděpodobně vyšší, než se mu povedlo zjistit.

Ruské útoky zabily dvě děti

Rusko v noci zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny a zabilo nejméně osm lidí, včetně dvou dětí, informoval šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak. Dalších 29 lidí je podle něj zraněno. Ukrajinské dráhy informovaly, že zasažena byla železniční infrastruktura, nádraží v Dnipru přerušilo provoz.

„Dněpropetrovská oblast zažila peklo. Koho Rusové chtějí zlomit svými raketami? Nikdo se při společném neštěstí neumí sjednotit tak jako Ukrajinci,“ napsal Lysak na telegramu.

Mezi oběťmi jsou děti ve věku osmi a 14 let. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, Lysak ale později uvedl, že byl v těžkém stavu, ale lékařům se ho podařilo zachránit. Ve městě byl na sobotu vyhlášen smutek, oznámil starosta Dnipra Borys Filatov.

Mezi mrtvými je jedna zaměstnankyně ukrajinských drah, dalších sedm železničářů při útocích v Dněpropetrovské oblasti utrpělo zranění, informovala společnost Ukrzaliznycja. Po několika hodinách obnovila provoz na nádraží v Dnipru.

Šest lidí přišlo podle agentury AFP o život v Synelnykove, kde bylo poškozeno přes deset domů, další dva lidé v hlavním městě regionu Dnipru, odkud je hlášeno i nejméně 16 zraněných. Také tam byla poškozena obytná budova a navíc dva objekty infrastruktury. Oleksandr Vilkul, představitel ozbrojených složek Kryvého Rihu na sociální síti Telegram uvedl, že ruský útok na infrastrukturu způsobil požár.

„Těžká noc a ráno. Oblast má za sebou další masivní útok,“ uvedl také Lysak. Část ruských raket podle něj sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, ráno jich bylo devět, během noci dvě.

Ukrajinské dráhy Ukrzaliznycja informovaly, že cílem ruských útoků se staly její civilní objekty. „Mezi železničáři jsou zranění, záchranáři jim poskytují pomoc,“ sdělily dráhy s tím, že informace o případných smrtelných obětech se upřesňují. Zastavil se provoz na nádraží v Dnipru, nejezdí tam dálkové ani příměstské vlaky.

Na Dněpropetrovskou oblast se Rusové zaměřili i ve čtvrtek, kdy s nasazením těžkého dělostřelectva útočili na Nikopol a ostřelováním poškodili dva domy v Marhanci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeloval na spojence své země, aby jí poskytli systémy protivzdušné obrany. Na telegramovém účtu napsal, že „každý politický představitel, který pomáhá přesvědčit naše partnery, že systémy protivzdušné obrany by nyní neměly být rozmístěny ve skladech, ale ve městech a obcích, které jsou napadány teroristy, každý ... zachraňuje životy“.

Rusko v posledních týdnech zesílilo raketové útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další cíle, čímž zemi škodí i v místech vzdálených stovky kilometrů od fronty, zatímco na jejím východním úseku ruské jednotky pomalu postupují, připomíná agentura Reuters.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...