Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň na Fiorentinu neměla, ale i tak Koubek svedl zázrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň skončila v Konferenční lize ve čtvrtfinále. Přestože v oslabení dokázala dovést čtvrteční odvetu s Fiorentinou do prodloužení, dál jde soupeř. Hodnotit čtvrtfinálový souboj je zbytečné, sama Viktoria dobře ví, že na italský tým herně neměla. Svým účinkováním na evropské scéně ale celkově nadchla. Jaký signál tím vyslala do světa?

Foto: Jennifer Lorenzini, Sport.cz, Reuters

Fotbalisté Plzně zažili v Konferenční lize parádní jízdu

Článek

Konferenční liga je co do kvality až třetí soutěž. Nicméně dojít do čtvrtfinále je jednoznačně úspěch. V podání Plzně mimořádný. Skoro až neskutečný. Loni v červnu dostal nový trenér Miroslav Koubek za úkol tým výrazně omladit.

Do sestavy implantoval několik mladíků, kteří do té doby znali evropské poháry jen z televize nebo s nimi měli jen minimum zkušeností. Nejprve stopery Robina Hranáče a Sampsona Dweha a záložníka Pavla Šulce. Od zimy záložníka Lukáše Červa. Účet vystavený po deseti měsících? Třetí místo v lize, šance na vítězství v MOL Cupu, čtvrtfinále Konferenční ligy. Kdyby tohle někdo vyřkl v létě, odvezli by ho do Bohnic.

Plzeň z této sezony významně finančně profituje. Do její pokladny jen díky pohárové jízdě přiteklo na bonusech přes 200 milionů korun. O další desítky milionů korun se zvedla tržní hodnota hráčů. A klub může profitovat dál. Několikanásobně. Pokud někteří z hráčů pojedou na Euro. Což se týká trojice Hranáč, Chorý, Šulc.

Úplně největším jackpotem pro Plzeň však je, že mužstvo nabralo velkou porci zkušeností. Ty nejde nikde koupit. Ani za miliardy, za biliony. Ty do sebe musíte nasát v těžkých zápasech v Evropě, kde čelíte obrovské kvalitě. Jen díky nim lze výkonnostně růst. Platí pak rovnice - zlepšení rovná se vyšší tržní cena a v případě prodeje vyšší profit pro klub.

Plzeň díky remíze v úvodním duelu s Fiorentinou přispěla do českého pohárového koeficientu bodem, díky kterému český mistr z příští sezony postoupí přímo do hlavní fáze Ligy mistrů. Pokud Viktoria současný tým udrží i pro příští sezonu, může se znovu o titul prát. Samo sebou pod koučem Koubkem. Pokud by po tom všem nedostal nový kontrakt, docent Chocholoušek by si mnul rukama.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.