Denník N

Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo

Kúpele Sliač. Foto - TASR
Kúpele Sliač. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk 

  • Staré budovy sa budú musieť rekonštruovať, od roku 2030 musia byť nové napojené na čistý zdroj tepla.
  • Na stole je návrh jednotného trhu, ktorý bude potrebovať veľa diplomacie.
  • Čítate newsfilter o európskej ekonomike, ktorý vychádza každý piatok.

1. Rekonštrukcie energeticky nehospodárnych budov sú povinné

Členské krajiny definitívne schválili nové pravidlá pre budovy. Majú znížiť energetickú spotrebu podporou rekonštrukcií starých budov a prísnejšími pravidlami pre nové. Slovensko sa pri hlasovaní v Rade zdržalo.

Dva roky rokovaní výrazne okresali návrh Komisie. Tá chcela pôvodne zaviesť povinnú minimálnu mieru renovácií. Legislatíva nakoniec len stanovuje, o koľko má klesnúť spotreba energie v budovách. Štátom necháva voľnú ruku, ako to dosiahnu.

Prečo je to dôležité

Milióny budov spotrebúvajú tretinu energie Európskej únie a sú zodpovedné za takmer 40 percent emisií bloku. Tempo renovácií je pritom pomalé.

Opravy zastaraných a energeticky neefektívnych budov tak znížia účty za energie a pomôžu redukovať emisie. Cieľom je, aby budovy v EÚ v roku 2050 neprodukovali žiadne emisie skleníkových plynov.

Čo pravidlá prikazujú

Renovácie obytných budov: Do roku

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie