Hlavní obsah

Dvě žluté bez vyloučení? Hrdina Aston Villy unikl červené bizarním pravidlem, pak zařídil postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Počkat, nebyla už druhá?“ divil se celý stadion poté, co gólman Aston Villy Emiliano Martínez během penaltového rozstřelu proti Lille vyfasoval žlutou kartu. A opravdu, jednatřicetiletý gólman již byl během řádné hrací doby jednou napomínán. Díky nepříliš známému pravidlu ale neputoval pod sprchy. Ba naopak. Svými typickými provokacemi dráždil fanoušky soupeře a anglickému celku nakonec dvěma zákroky zajistil postup do semifinále Konferenční ligy.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Brankář Aston Villy Emiliano Martínez gestem umlčuje fanoušky Lille.

Článek

Ještě předtím než se budeme věnovat úspěšnému vytáčení příznivců Lille, je třeba si ujasnit jednu věc. Jak je možné, že Martínez utkání dochytal? Všichni přece viděli, že dostal dvě žluté karty. Jednu v prvním poločase za údajné zdržování hry, druhou v rozstřelu.

Zmatení nezastíral ani kouč anglického celku Unai Emery. „Ano, myslel jsem, že ho vyloučili,“ přiznal zástupcům médií.

Do hry ale vstoupilo pravidlo, které mnohým fotbalovým nadšencům dosud zůstávalo skryté. „Žlutá napomenutí se do penaltového rozstřelu nepřenášejí,“ stojí v článku 10.3 oficiálních regulí Mezinárodní pravidlové komise fotbalu (IFAB).

Hotovo, vše vyjasněno. Slovenský sudí Ivan Kružliak gólmana správně nevyloučil.

Obě žluté Martíneze by navíc pochybovači mohli označit za mírně kontroverzní. První dostal gólman Aston Villy ve 38. minutě za zdržování hry, ač jeho mančaft v tu dobu prohrával 0:1 a stav dvojzápasu byl vyrovnaný. „Neměl jsem důvod zdržovat. Vždyť jsem dělal jen to samé co soupeř. Nedávalo to smysl,“ bránil se Martínez.

Kartu v rozstřelu pak vyfasoval za reakci na první chycenou penaltu. Nejprve zlikvidoval pokus domácího Nabila Bentaleba, pak se zadíval směrem k tribunám a přiložil si prst na ústa. Martínez opět prokázal, že se umí fanouškům dostat do hlavy.

Když čapnul i pokus Benjamina Andrého v poslední sérii, byl konec. Aston Villa se prosmýkla mezi nejlepší čtyři celky Konferenční ligy. Argentinský brankář úspěch slavil svým typickým tanečkem. A s mírnou nadsázkou se přiblížil k zákazu vstupu do Francie.

Protože tamní fotbalové fanatiky nerozesmutnil poprvé. Ve finále posledního světového šampionátu dovedl fantastickým zákrokem proti Randallu Kolo Muanimu mač do prodloužení a v penaltách provokoval i dominoval. Jak je jeho zvykem. Partě okolo legendárního Lionela Messiho tak pomohl k zisku vysněné trofeje.

I proto se mu v Lille nedostalo přívětivého přivítání. Fanoušci na něj pokřikovali, pískali. Martínez ale prokázal ledový klid, nenechal se rozhodit. A rozcupoval i další francouzské sny o trofeji.

„Byl to osud. Cítím, že takhle to přesně mělo dopadnout,“ radoval se po utkání hrdina večera. Domácími nenáviděný, v Aston Ville milovaný.

„Nechci ztrácet čas mluvením o někom, komu chybí základy fair-play,“ čertil se prezident Lille Olivier Letang.

„Jsem na něj hrdý. Je to obrovská osobnost, chytil dvě penalty. Jedná se o našeho klíčového hráče,“ chválil svěřence Emery.

Existuje jen málo gólmanů, kteří se v rozstřelech vyloženě vyžívají. Ještě menší procento z nich kromě úspěšných zásahů zvládá psychicky rozložit soupeře i desetitisíce fanoušků.

Martínez dokáže obojí. A ještě k tomu umí rozšířit povědomí o poměrně neznámém fotbalovém pravidlu. I když to asi úplně původně neměl v plánu.

Reklama