Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

  12:33aktualizováno  14:37
Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a sociálních věcí a předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou už hnutí ANO v pondělí nepůjde. „Nejvyšší představitelé vlády říkají, že důchodovou reformu prosadí i bez nás,“ zdůvodnil postoj ANO předseda stínové vlády Karel Havlíček.

„Odmítáme dělat vládě stafáž,“ uvedl v pátek místopředseda Sněmovny a ANO Havlíček.

Hnutí ANO také už nyní říká, že když Jurečkovy návrhy, které odmítá nazývat důchodovou reformou, pětikoalice v parlamentu skutečně prosadí, po příštích volbách do Sněmovny je reviduje. Pochopitelně když bude ve vládě.

„Nedovedu si představit, že by tento paskvil byl spravitelný,“ prohlásila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Uvedla pro iDNES.cz, že jejímu hnutí vadí zásadní věci, jako je zvyšování věku odchodu do důchodu podle doby dožití, jak s tím pětikoaliční vláda počítá.

„Pro nás to je natolik citlivá politická otázka, že je to pro nás nepřekročitelné,“ zdůraznila Schillerová. Česká republika v těchto letech podle ANO na důchody vydává zhruba 8 procent hrubého domácího produktu, což ji řadí mírně nad průměr zemí OECD.

Správnou cestou penzijní reformy vidí ve hledání nových zdrojů, omezení šedé ekonomiky, důsledném výběru daní, snižování výdajů státu, podpoře hospodářského růstu a porodnosti. „Pro nás je zcela zásadní, že se musí vytvořit druhý pilíř, motivační pilíř, spojený s investicemi,“ říká Havlíček.

Přitom když v roce 2013 druhý pilíř penzí prosadila tehdejší pravicová vláda Petra Nečase, kabinet sociálního demokrata Bohuslava Sobotky, v němž byl šéf ANO Andrej Babiš vicepremiérem a ministrem financí, druhý pilíř rušil.

To, že se hnutí ANO pondělní schůzky na Hradě nezúčastní, oznámila v pátek Kancelář prezidenta republiky.

ANO totiž poslalo na Hrad dopis, že jednání je zbytečné, když premiér a předseda ODS Petr Fiala i ministr financí Zbyněk Stanjura řekli, že důchodovou reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

Fiala totiž řekl na volebním kongresu ODS v Ostravě minulý týden, že jeho vláda je připravena prosadit důchodovou reformu i bez hnutí ANO. V tomto volebním období na to má sílu, opírá se totiž o 108 hlasů ve Sněmovně.

„Chci vám naprosto vážně říci, že tato vláda důchodovou reformu prosadí, ať už k tomu opozice hlasy dá, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů této vládní koalice. A my tento slib našim voličům splníme. I kdybychom měli v Poslanecké sněmovně bydlet a přespávat,“ řekl Fiala v projevu na kongresu ODS, než ho strana pošesté potvrdila v čele strany.

Postoj ANO označil za hazardování s budoucností státu a s budoucností všech občanů, kteří půjdou v následujících deseti a více letech do důchodu.

Jurečka předloží svůj návrh vládě 30. dubna

„Mě to mrzí,“ reagoval na postoj ANO ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Řekl, že on na Hrad na schůzku s prezidentem Petrem Pavlem dorazí. A návrh důchodové reformy, jak se na ní shodla koalice, předloží vládě 30. dubna.

„Do druhého čtení jsem připraven s opozicí jednat, hůl nad tím nelámu,“ odvětil Jurečka na dotaz iDNES.cz, zda to, že se rozhodl předložit reformu vládě, znamená, že už nevidí prostor pro kompromis s hnutím ANO.

Příkřeji se vyjádřil premiér Fiala. „Proč hnutí ANO zrušilo další jednání o důchodové reformě? Protože se zkrátka na ničem dohodnout nechce. Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa,“ uvedl na sociální síti X.

Další jednání se zástupci ANO a koalice považuje nyní prezident Pavel za bezpředmětné.

S Jurečkou a s trojicí zástupců ANO – s Havlíčkem, Schillerovou a poslancem Alešem Juchelkou - o reformě jednal 28. března.

Mluvil o tom, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. „Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat, to je naprosto nezbytný parametr. Debatu povedeme nadále o tom, jakým způsobem se bude vypočítávat věk odchodu do důchodu a jakým způsobem se bude schvalovat. Jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích, to je ale technikálie,“ řekl Pavel.

Hned na Hradě to popřela Schillerová. „My jsme se bavili o přístupu, o způsobu, jakým to nastavit, zda tam nastavit strop, což by byla spíše pro nás cesta, zda tam zachovat ten pětiletý interval, a nebo tam nechat automatiku, kterou navrhuje ministr práce a sociálních věcí,“ řekla na Hradě Schillerová. Jejím slovům, že hnutí ANO je pro to strop důchodového věku, ale tehdy někteří nevěnovali moc pozornost.

Zástupci opozičního hnutí pak dohodu, že je třeba zvyšovat věk odchodu do důchodu, opakovaně popřeli i v dalších dnech. A ANO se ohradilo i proti zápisu o schůzce na Hradě. „Některá naše vyjádření byla dezinterpretovaná, zejména co se týká prodlužování odchodu věku do důchodu,“ řekl Havlíček.

Koalice počítá se zvyšováním důchodového věku podle prodlužování délky dožití

Pětikoalice počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování doby dožití, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či s odpuštěním odvodů 6,5 procenta pracujícím starobním důchodcům a důchodkyním místo navyšování jejich penze za práci navíc.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka také řekl, koho chce na seznamu těžkých profesí s nárokem na předčasnou penzi bez jejího krácení.

Mají to být například některé zdravotní sestry, skláři, kováři nebo lidé pracující v lesnictví. „Zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači, svářeči... Je to poměrně dlouhý výčet,“ řekl ministr.

Sněmovna by vládní návrh mohla začít projednávat v květnu a dá se očekávat, že i tentokrát dojde na obstrukce i na noční jednání, jako když se loni pětikoalice prosazovala nižší růst mimořádných důchodů.

Nakonec koalice prosadila svou, když stanovila pevný čas hlasování. A svůj postup pak vláda uhájila i u Ústavního soudu, na který se ANO obrátilo.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...