Hlavní obsah

Premiérový gól, navrch bitka. ‚Mutant‘ Klapka neměl daleko k ceněnému hattricku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na farmě je nejproduktivnějším hráčem, v NHL si ale Adam Klapka na svůj první gól počkal do šestého zápasu. A aby toho nebylo málo, absolvoval 203 cm vysoký útočník Calgary během utkání se San Jose (5:1) i bitku. Jen asistence mu chyběla k hattricku Gordieho Howea.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Útočník San Jose Sharks Givani Smith (54) a forvard Calgary Flames Adam Klapka (43) během bitky.

Článek

Jedna z největších hokejových ikon historie během svých detroitských let proslula tím, že soupeře drtila nejen bodovými hody, ale na cestu jim Howe občas vyrazil i pár zubů. Tak drsný však nejvyšší útočník v historii Flames na Givaniho Smithe nebyl.

„Vyzval jsem ho už při rozbruslení. Do play off jsme se nedostali, tak jsme si řekli proč ne. Už jsem to zkoušel ve Vancouveru na Nikitu Zadorova, ale řekl mi, že ho právě čeká play off. Tak to neklaplo,“ líčil Klapka, který v této sezoně absolvoval na farmě u Wranglers tři ne úplně povedené pěstní souboje, ale proti sokovi ze Sharks měl navrch. I když bitku ukončilo podklouznutí českého hráče.

Významnější moment ale Klapka prožil už v první třetině, když si ve 13. minutě vybojoval puk a druhým pokusem ho poslal pod horní tyčku gólmana Devina Cooleyho.

„Nikdy na to nezapomenu! Navíc tady doma v Calgary… Už byl čas ukázat, že dokážu dávat góly i hrát tvrdě. K hattricku Gordieho Howea jsem neměl daleko, taky mi to všichni říkali, ale pro mě byla prioritou hlavně výhra,“ tvrdil Klapka, který nadchl i spoluhráče.

„Nejzvláštnější bylo, když dal ten velký mutant Klapka gól a pořádně mě objal. Řval mi do obličeje: Právě jsem dal gól v NHL. A prskal na mě,“ usmíval se obránce MacKenzie Weegar. „Tak mu říkám: To máš ku..a pravdu! Takové chvilky jsou výjimečné, na ty se nezapomíná.“

Kouč Calgary Ryan Huska zdůrazňoval hráčům důležitost závěrečného dojmu, jaký po sobě na konec sezony zanechají. Aby u nich nepřevládly negativní pocity. Ty si ale s sebou do Kalifornie odvezli Sharks, nejhorší tým základní části.

To Klapka vyloženě zářil. „Táta se určitě koukal. Vždycky v noci vstává, když hraju. Budu mu muset hned zavolat,“ říkal. „Teď pořádně obejmu přítelkyni, ale žádné oslavy mě nečekají. Musím se přesunout na farmu, v sobotu mě čeká zápas. Jsem šťastný, že jsem schopný hrát v NHL. To je ale jen začátek,“ vyhlásil bývalý slávista.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.