Reklama:

Včera jsem jedl… Bogdana Bashta, bikiny fitness (1501 kcal)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Včera jsem jedl… Marek Likavčan, kulturista (3300 kcal)
Bez stravy není regenerace a bez regenerace není výkon. Proto Vás v této sérii seznámím s jídelníčkem sportovců rozličných odvětví, v nichž využívají činku, ať už jako primární nástroj, nebo jen jako doplněk. Mé zadání pro ně bylo jednoduché: "Napiš mi, co jsi jedl, a chci, abys byl stoprocentně upřímný."

Mimo tréninkové vlogy jsou asi ze světa fitness nejpopulárnější "All Day of Eating" videa, kde nám sportovec ukáže, co celý den jí. Já Vám to chci poskytnout v textové formě, takže si to můžete přečíst třeba v autobuse za pár minut a nevyplácat si data. Tento ukázkový jídelníček je uveden jen pro zajímavost, nejedná se o návod pro ostatní, ale pouze o ukázku jídelníčku jednoho sportovce z jednoho konkrétního dne bez ohledu na dny předcházející či následující.

Bogdana Bashta je už stálicí české závodní scény. Fantastická fitnesska původem z Ukrajiny, která je zároveň doktorka a krásná žena, závodí rok za rokem, sezónu za sezónou. Formu má vždy takovou, jaká je třeba, což je dáno skvělou disciplínou i znalostí potřeb vlastního těla. Fotky svého jídelníčku pravidelně přidává na Instagram, a proto mě napadlo, že by v našem seriálu neměla chybět. Protože tahle slečna nad jídlem skutečně uvažuje.

Bogdana v době vzniku rozhovoru vážila 46 kg při výšce 155 cm.

Včera jsem jedl... Bogdana Bashta, bikiny fitness (1501 kcal)
jídlo složení výživové hodnoty
snídaně vejce (2)
rukola
okurka
rajčata (40 g)
kukuřičné chlebíčky (2)
avokádo (20 g)
losos (40 g)
lněný olej (5 g)
rýžový chlebíček (1)
arašídové máslo (10 g)
borůvky (20 g)
442 kcal
26 g bílkovin
22 g sacharidů
27 g tuků
potréninkové jídlo bílek (2)
čočkový chlebíček (2)
zelenina
95 kcal
11 g bílkovin
11 g sacharidů
oběd pohanka (60 g)
krůtí maso (140 g)
zelenina
olivový olej (5 g)
394 kcal
42 g bílkovin
37 g sacharidů
8 g tuků
svačina mrkev (50 g)
oříšky (10 g)
jablko (30 g)
rýžové chlebíčky (2)
184 kcal
4 g bílkovin
25 g sacharidů
7 g tuků
druhý oběd treska (130 g)
quinoa (40 g)
lněný olej (6 g)
296 kcal
26 g bílkovin
26 g sacharidů
10 g tuků
večeře bílek (2)
chřest (150 g)
75 kcal
12 g bílkovin
3 g sacharidů
1 g tuků
celkem 1501 kcal
121 g bílkovin
126 g sacharidů
55 g tuků

Rozhovor o přístupu k výživě

V jaké fázi přípravy se aktuálně nacházíš?

Teď se nacházím v závěrečné fázi diety. Je to asi vidět. Na začátky diety by ten jídelníček byl určitě pestřejší a obsahoval jak syrovátkový protein, tak široké spektrum nízkotučných mléčných výrobků.

Je tebou zmíněný jídelníček standardem posledních týdnů?

Ano, poslední týden až dva je to můj víceméně standardní jídelníček, který bude aktuální až do konce diety. Vyhodím pak jen burákové máslo.

Jak moc důkladně počítáš makroživiny nebo kalorie?

Počítání makroživin a kalorií nepodceňuji a dodržuji docela důkladně. Přesně vím, že to pro mě má smysl, i když za ta léta závodění bych si mohla dovolit jíst od oka, protože umím zhruba odhadnout, kolik čeho potřebuji sníst. Ale na druhou stranu, čím přesněji si to spočítám, tím přesněji jsem schopna s příjmem manipulovat a hýbat jak makroživinami, tak kaloriemi nahoru nebo dolů a ovlivňovat formu. Tak přesně vím, jak a kdy tělo a forma zareaguje. Jinými slovy, kdo vlastní informace, vlastní situaci.

Jak často si dopřeješ volné jídlo?

Volná jídla nebo cheat meal obvykle v dietě nemívám. Výjimečně, když je soutěžní sezóna hodně roztažená v čase, tak tam padne jednou za čas volné jídlo, aby se forma zbytečně moc nepřepálila.

Snažíš se předcházet problémům s trávením? Popřípadě jak?

Problémy s trávením teď naštěstí nemám. Před několika lety jsem měla trošku pocit, že nestrávím tolik bílkovin ve stravě, a přijímala jsem bromelain nebo probiotika. Teď se snažím střídat zdroje bílkovin a zařadit do jídelníčku více lehce stravitelných zdrojů bílkovin, jako jsou mořské plody a nízkotučné ryby. Plus hlídám svůj příjem vlákniny (kolem 30 g denně). Tahle kombinace moje potíže s trávením úplně vyřešila.

Nejoblíbenější fit jídlo a nejoblíbenější cheat?

Oblíbené fit jídlo bude asi hovězí steak s čerstvou zeleninou nebo grilované mořské plody. Oblíbený cheat meal jsou palačinky s jahodami, borůvkami, Nutellou a šlehačkou, croissant, pizza, jakákoliv pasta, kde je hodně sýru.

Jsou potraviny, které vůbec nejíš, a proč?

Potraviny, které u mě nikdy v kuchyně nenajdeš, a nezáleží, jestli jsem v přípravě, nebo ne, to jsou toustový chleba, slazené nápoje, kečup, majonéza, cukr, smažené obalované potraviny. Toto vše jsem ze svého jídelníčku vyřadila dávno a doteď je nekonzumuji. Prostě na ně nemám chuť. Občas se stane, když jsem někde na nějaké oslavě nebo na návštěvě, tak si něco z toho můžu dát ve velmi malém množství, ale nikdy si to domů nekoupím.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie