Hlavní obsah

Hapal si věří. Chce s Baníkem jako první dobýt Letnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté ostravského Baníku poslední čtyři zápasy na hřištích soupeřů vyhráli (Mladá Boleslav 3:1, Zlín 1:0, Pardubice 1:0 a Jablonec 3:2), a pokud by se jim stejný kousek povedl v sobotu na hřišti lídra Fortuna ligy Sparty Praha (od 15 hodin), významně by promluvili do boje o mistrovský titul.

Foto: Petr Kotala

Trenér Baníku Pavel Hapal má po další domácí porážce starosti.

Článek

Svěřencům Pavla Hapala by ale zřejmě stačil i bod za remízu, kterým by si bez ohledu na ostatní výsledky 29. kola definitivně zajistili účast v nadstavbové skupině o titul. „Sparta v lize ještě v tomto ročníku doma neprohrála. Pro nás to je výzva, proč bychom nemohli být první, kdo ji porazí,“ cítí šanci trenér Hapal, který se vrací do známých míst. Za Spartu v roce 2000 hrával a o osmnáct let později ji vedl jako trenér.

Z posledních tří domácích ligových zápasů tým dánského trenéra Briana Priskeho vyhrál jen nad Hradcem Králové (2:1). Největší soupeř v boji o mistrovský titul Slavia (0:0) i naposledy Mladá Boleslav (1:1) si odvezli bod za remízu. I proto Ostravané cítí šanci na Letné uspět, což se jim už téměř deset let nepodařilo.

Naposledy Baník porazil Spartu v dubnu roku 2018, kdy domácí vítězství 3:2 zařídil gólem v 86. minutě Milan Baroš. Ligový triumf v Praze je ještě o téměř čtyři roky vousatější. Už to bude skoro dekádu (15. srpna 2014), co zásluhou gólu Slováka Jána Greguše Ostravané na Letné vyhráli 1:0. I podzimní utkání na trávě Městského stadionu ve Vítkovicích vyhráli Sparťané. Gólem ze 49. minuty zařídil výhru 1:0 stoper Filip Panák.

„Respektujeme kvalitu soupeře, v jehož dresu se střelecky daří Birmančevičovi a který má v ofenzívě i další hráče jako Kuchtu, Olatunjiho, Haraslína. Jsou to velice kvalitní hráči, ale také my jsme dopředu nebezpeční a máme tam svou kvalitu. Dali jsme v posledních třech zápasech devět gólů a věřím, že jsme schopni se prosadit i na Spartě,“ připomíná slušnou gólovou potenci z posledních týdnů Hapal.

Baník půjde do bitvy na hřišti velkého rivala po domácí remíze s Karvinou (2:2), domácí posíleni o vítězství v Ďolíčku nad Bohemians (3:1), k němuž si došli i bez hlavního kouče Priskeho, který kvůli trestu za žluté karty nemohl na lavičku.

Na utkání s Baníkem ale už opět bude na svém tradičním místě. Domácí požene vyprodaný stadion, téměř tisícovka hlasivek ale bude stát za Baníkem. Hosté obdrželi od Sparty 970 vstupenek, což je aktuální kapacita hostujícího sektoru na Letné. A všechny našly své majitele takřka okamžitě.

„Rivalita mezi kluby i fanoušky je velká, ale musíme udržet emoce na uzdě a soustředit se na to, ať předvedeme to, co po taktické stránce předvést chceme. Těšíme se na zápas na vyprodaném stadionu,“ říká Hapal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.