Hlavní obsah

Zmizí z ČT další evropský fotbal? Konkurence se už chlubí, nabízí se i Nova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urputný čtvrteční vzdor plzeňských fotbalistů proti fialové přesile Fiorentiny mohl být klidně na nějakou dobu poslední vystoupení českého klubu v Evropě, které přenášela Česká televize. Po ztrátě přenosů z nejvyšší domácí soutěže nebo Ligy mistrů se nejspíš blíží doba, kdy veřejnoprávní stanice přestane vysílat i nejzajímavější utkání ostatních evropských soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Podobné zápasy jako Sparty s Liverpoolem by mohly být zanedlouho k vidění už jen na placených kanálech.

Článek

„Zatím jsme neobdrželi výsledky tendru, takže situaci nemůžu komentovat,“ uvedl pro Sport.cz výkonný ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský.

V brandži už se ale počítá s tím, že se na soukromé kanály přesune hlavní část Evropské a Konferenční ligy.

Ostatně společnost AMC Networks International – Central and Northern Europe provozující stanice Sport 1 a Sport 2 se už v březnové tiskové zprávě pochlubila, že se stane hlavním vysílatelem zmíněných pohárů. Informaci přejaly i některé tuzemské weby jako MediaGuru, které se soustředí na média, reklamu a marketing.

„Společnost s hrdostí oznamuje, že prodloužila vysílací práva na Evropskou ligu UEFA a Evropskou konferenční ligu UEFA o další tři sezony,“ uvádí soukromý vysílatel na svém webu. „Diváci Sport 1 a Sport 2 v České republice a na Slovensku si tak až do sezony 2026/27 budou moci užívat svých oblíbených klubů a hráčů, přičemž drtivá většina zápasů obou soutěží bude k vidění pouze na Sport 1 a Sport 2.“

Redakce Sport.cz se přes české mediální zastoupení pokusila zaslat dotazy do maďarské centrály, do uveřejnění článku ale zůstaly bez reakce.

Faktem zůstává, že by šlo jen o pokračování trendu, při němž se špičkový nebo sledovaný fotbal dál přesunuje z volně dostupných stanic na placené programy.

Do toho zapadá, že se na další evropské poháry vyptávala i sportovní stanice Novy, která už vysílá Ligu mistrů.

„Evropská liga a Evropská konferenční liga jsou pro fanoušky velmi atraktivní soutěže i vzhledem k pravidelné účasti českých klubů,“ reagoval pro Sport.cz Filip Kovář, specialista marketingu a komunikace z Nova Sport. „Doplnit naše portfolio o tyto ligy by se proto nabízelo, nicméně v tuto chvíli nemůžeme určitě nic komentovat, a to ani to, zda nějaká jednání probíhají, či nikoliv.“

Diplomatické odpovědi se dají pochopit, protože se o televizní podobě pohárové sezony ještě bude jednat. A vše může mít vývoj.

Pokud platí, že exkluzivní práva vlastní Sport 1 a 2, může se rokovat o tzv. sublicenci, kdy přeprodá určitou část zápasů konkurenci. To se v českém televizním prostředí běžně děje, platí to například při letních a zimních olympiádách, kdy Česká televize má limitovaný počet hodin přenosů.

Aktuální ročník „béčkových“ evropských soutěží zase funguje v režimu, že možnost prvního čtvrtečního výběru má Česká televize. Další volby má už ale k dispozici právě maďarský soukromník.

Není vyloučené, že si obě stanice na přenosy pro příští sezonu pozice v podstatě prohodí. ČT může být televizní dvojka, podle informací Sport.cz je připravená dál obhospodařovat vybrané přenosy Evropské nebo Konferenční ligy, s Maďary ji pojí slušné až nadstandardní vztahy.

Ač by ČT teoreticky ztratila právo první volby, v případě postupu alespoň dvou ligových klubů do Evropské nebo Konferenční ligy by divák o vystoupení českých zástupců nepřišel. Situace se ale může vyvinout i tak, že by veřejnoprávní stanici zůstaly jen sestřihy jako v případě elitní Ligy mistrů.

Koncesionářské poplatky se už roky nezvyšují, nelze proto očekávat, že se ČT Sport pustí do zběsilých finančních dostihů o televizní práva.

Naopak Sport 1 a 2 už v předstihu láká na propracovanější doprovodný program k evropskému fotbalu. „Díky novému a vylepšenému formátu soutěže uvidí diváci Sport 1 a Sport 2 v příštích letech exkluzivně ještě více zápasů a mohou se těšit nejen na české a slovenské týmy, ale také na hvězdy evropských velkoklubů.“

Reklama

  0 : 1 AS Řím - Leverkusen 0 : 1 43. min Živě
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.