Hlavní obsah

Táborský hasič v trenkách a bez výstroje vytáhl řidiče z potopeného auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 4. září 2023 nikdy nezapomene 45letý hasič Petr Benda z Tábora. Měl ten den službu a vyrážel k zásahu, kdy řidič sjel s osobním autem do řeky Lužnice a zůstal v něm uvězněný. Benda se jako jediný vysvlékl do trenek a bez potápěčské výstroje se potopil do dvoumetrové hloubky.

Zásah hasičů u LužniceVideo: PF, Novinky

 
Článek

Muže v bezvědomí táborský hasič vytáhl na břeh, kde pak muže záchranná služba úspěšně resuscitovala.

Za záchranu života dostal Benda medaili za statečnost a v anketě Hasič roku 2023, jejíž výsledky se vyhlašovaly před několika dny, skončil na druhém místě. „Smekáme přilbu,“ oceňují ho jeho kolegové.

„Ten den si pamatuji jako dnes. Pískl nám na stanici výjezd, že sjelo auto do řeky Lužnice a uvnitř je řidič. Kolegové se oblékli do výstroje pro zásah na vodě, já s dalšími parťáky vzal člun a jeli jsme za nimi. Když jsme tam přijeli, kluci už byli ve vodě, ale nedařilo se jim v té výstroji být delší dobu pod hladinou, vesty je tahaly pořád nad hladinu a neměli s sebou ochranné pomůcky pro práci pod vodou,“ popsal Novinkám začátky zásahu Benda.

Foto: Lucie Kándlová

Oceněný hasič Petr Benda z táborské jednotky

Shodil tedy ze sebe rychle oblečení a skočil do vody. „Auto bylo asi pět metrů od břehu a dva metry pod vodou. Kalná voda ztěžovala orientaci, a navíc auto se vlivem vodního toku po dně pohybovalo. Podařilo se mi najít dveře od auta, ale nešla otevřít. Otevřeným okénkem jsem nahmatal i řidiče. Věděl jsem, že okénkem ho ven nedostanu a musím ty dveře otevřít, šlo o vteřiny. Asi na tři nádechy se mi to nakonec podařilo a řidiče v bezvědomí jsem vytáhl. Na břehu si ho převzali záchranáři,“ uvedl táborský hasič.

Benda připouští, že jeho jednání bylo riskantní, ale kdyby nic neudělal, do smrti by si to prý vyčítal. Jak dlouho byl pod vodou, netuší. „Zdálo se to jako věčnost, ale kolegové říkali, že se vše odehrálo velmi rychle,“ dodal Benda, který pracuje u hasičů přes dvacet let.

Nyní je na pozici technika chemické služby. Má pět dětí a ve volném čase rád sportuje a „prohání“ motorku. „Z ocenění mám obrovskou radost, skončit na druhém místě v anketě Hasič roku, tak s tím jsem opravdu nepočítal. S parťáky z táborské jednotky jsme to už oslavili,“ řekl s úsměvem Benda.

Opilá žena narazila na Prachaticku autem do domu. Ten se zčásti zřítil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám