Hlavní obsah

Richter o konci ve Spartě: Přišel jsem na trénink a řekli mi, že mám jít domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako hráč sbíral na mezinárodní scéně řadu úspěchů. Se svou Spartou ale Pavel Richter na hokejový trůn nikdy neusedl ani jako hráč, ani jako trenér. V roli šéfa střídačky k tomu v roce 1999 neměl daleko, jenže Pražané v semifinále padli se Vsetínem. „Moje nejtěžší trenérská porážka,“ přiznal Richter v pořadu Příklep na Sport.cz.

Nedokázal jsem skousnout, že mi sestavu diktují funkcionáři, vzpomíná Richter na trénování SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek

Nadupaný Vsetín proti neméně silné Spartě. Tak vypadalo semifinále na jaře roku 1999. Na jedné straně Roman Čechmánek, Pavel Patera, Martin Procházka nebo Jiří Dopita. Na druhé Milan Hnilička, Jan Hlaváč, David Výborný či František Kučera. „Předčasné finále,“ uvedl v Příklepu šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Na rozdíl od současné doby se hrálo pouze na tři vítězné duely. Za stavu 2:2 na zápasy hostil Vsetín rozhodující bitvu, která za 70 minut nenabídla jedinou branku. Rozhodly až samostatné nájezdy a v nich byli úspěšnější domácí. Ti pak ve finále zdolali Zlín hladce 3:0 na zápasy a došli si pro pátý titul v řadě.

Příklep s bývalým hokejistou a trenérem Pavlem RichtremVideo: Sport.cz

„V prodloužení jsme měli dvě obrovské šance, trefili horní tyč. Už jsme skákali. Nejhorší trenérská porážka,“ vrátil se k prohranému semifinále Richter. V roli kouče začal i následující sezonu, ve které Sparta dokráčela k titulu. U toho už ale nebyl, protože v říjnu jej ve funkci hlavního kouče nahradil František Výborný. „Tehdy to šlo rychle. Přišel jsem na trénink a řekli mi, že můžu jít domů,“ vzpomíná dnes už s úsměvem mistr světa z roku 1985.

Nabídky na trénování měl Richter i poté, ale už nikde netrénoval. „Nedokázal jsem překousnout, že mi ve Spartě chodili funkcionáři do šatny a říkali mi, koho mám postavit. Říkal jsem si, že to nemá cenu dělat. Nemělo cenu studovat licenci. Každý trenér má svou vizi a já nechtěl, aby mi někdo říkal, co mám dělat. Přestalo mě to bavit,“ dodal Richter.

Reklama

Související témata:
  Česko - Švédsko dnes 16 : 00
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.