Hlavní obsah
Cestování

Chobotničky 2. patro opustily - na Kampě je stále najdete, a nejen je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hejna

Pražské Benátky - tady zbystřete oko :-)

Stejně tak zde najdete např. mlýny, Pražské Benátky, zajímavá muzea i Werichovu vilu.

Článek

Samozřejmě, co se hlavonožců týče, jedná se o seriálové postavičky z konce 80. let, bytem na Čertovce, pojmenované Zelená a Modrej. A ta Kampa - malostranský ostrov, zde existuje podstatně déle, než padla první klapka seriálu, a má po čertech co nabídnout.

Vychutnat si malebnost vodního kanálu Čertovka umožní jedině plavba po něm. Ta vám sice neupřesní původ pekelně znějícího názvu místa, kde by bylo možno očekávat spíše hastrmany, zato si vychutnáte zákoutí tohoto vyhledávaného a místa staré Prahy z vodní hladiny. A ten název má vycházet buď z pojmenování domu U sedmi čertů, nebo ze slovanského slova čerčír - něco jako hranice, či z legendy o nedaleko pobývající ďábelské ženštině. V tom aby se čert vyznal.

Vyhlídkové plavby začínají u mostu Legií a na i tak ¾ km dlouhé Čertovce plavbu po ní ukončuje otočení u Velkopřevorského mlýna s návratem k ústí do Vltavy. Nicméně právě v těchto místech se nachází romantická část zvaná Pražské Benátky a bedlivému oku neuniknou chobotničky - napovím, že netřeba hledět do vyšších pater, najdete je po pravé straně při cestě tam.

Foto: Petr Hejna

Velkopřevorský mlýn

Okružní plavba Čertovkou s Prague Boats: https://www.youtube.com/watch?v=TYmiEMx2RyU

Před ikonickým mlýnským kolem je i nástupní molo u Muzea Karla Zemana, které rozhodně doporučuji navštívit. Vstup do něj je hned pod Karlovým mostem na adrese Saský Dvůr - Saská 3.

Foto: Petr Hejna

V muzeu se i proletíte na Pegasovi

Další mlýn, Huťský, se nachází naopak u počátku kanálu a je technickou památkou. O něco níže pak jsou zbytky Zbytkovského mlýna. Mohutné Sovovy mlýny stojí na břehu Vltavy a slouží jako umělecké Museum Kampa, zásluha to mecenášky a milovnice moderního umění Medy Mladkové.

Foto: Petr Hejna

Sovovy mlýny

Toto muzeum spravuje i známou Werichovu vilu. Toho pána jsem měl to potěšení potkávat v hospodě Na Kampě - dnes poněkud nesmyslně přejmenované na Gotika, za časů studia na grafárně, resp. hlavně za časů záškoláctví při odpolední výuce.

Foto: Petr Hejna

Proč Gotika?

Foto: Petr Hejna

V pracovně pana Wericha

Kampa je ideální pro nasátí atmosféry Malé Strany, ač je „profláknutá“ stejně jako blízký Karlův most, dá se zde v klidu posedět v parku a nedýchat přitom jen všudypřítomný odér trdelníků, údajně to staročeské krmě, původem spíše z Draculovy Transylvánie a zdomácnělé v Uhrech. Zato Sovovy mlýny nejsou žádná „náplava“, bytostně ke Kampě patří a mají za sebou husitské vyrabování, válku se Švédy, opakované požáry i stoletou povodeň v roce 2002.

Foto: Petr Hejna

Karlův most po ránu

A co se týče Karlova mostu, který při plavbě i podplujete, chce si to přivstat, když se nechcete tlačit v cizojazyčném davu selfíčkářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz