Americká pomoc Ukrajině: Zvrátí to současnou situaci na frontě?

zprávy

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona na pomoc Ukrajině . Nyní ji musí schválit Senát a podepsat prezident Spojených států Joe Biden.

Americká pomoc Ukrajině: Zvrátí to současnou situaci na frontě?
Mike Johnson, předseda Sněmovny reorezentantů
21. dubna 2024 - 03:20

Senát už přislíbil, že bude rychle hlasovat (a hlasovat se tam určitě bude, vzhledem k tomu, že demokraté mají v horní komoře většinu) a poté pošle návrh zákona Bidenovi k podpisu.

Účet, jak jsme již řekli , zahrnuje 60,84 miliardy dolarů, z nichž většinu utratí sami Američané.

  • Více než třetina z této částky, 23,2 miliardy dolarů, půjde na doplnění arzenálů americké armády, které byly zredukovány po vojenských dodávkách do Kyjeva.
  • Na nákup nových zbraní pro Ukrajinu půjde 13,8 miliardy dolarů. Bavíme se jak o rychlých dodávkách, tak o objednávkách zbraní, které je potřeba ještě vyrobit.
  • Dalších 11,3 miliardy bude vynaloženo na současné aktivity americké armády v regionu – například na výcvik ozbrojených sil Ukrajiny a vojenskou přítomnost v zemích východního křídla NATO.
  • Více než 7,8 miliardy je přislíbeno na podporu ukrajinské ekonomiky (tyto peníze půjdou do ukrajinského rozpočtu na pokrytí deficitu) – ovšem ve formě půjčky, což byla podmínka republikánů.
  • Zbývající alokace jdou na menší potřeby – například na kontrolu obchodu s drogami, jadernou bezpečnost nebo posílení donucovacích orgánů.

V samostatném odstavci návrh zákona zavazuje Bidena, aby do 45 dnů předložil strategii další podpory Ukrajiny. Musí mít „víceletý rozsah, stanovit konkrétní a dosažitelné cíle a identifikovat a upřednostňovat zájmy národní bezpečnosti USA“.

Jeffrey Sachs: Biden zničil Ukrajinu!

Kdy a jaké zbraně dorazí na Ukrajinu?


The Washington Post dnes uvedl, že  Pentagon bude potřebovat „méně než týden" na dodání některých zbraní ukrajinským ozbrojeným silám . Jak již řekl Biden, budou odeslány ze skladů americké armády.  

Podle všeho budou první várky obsahovat rakety Patriot a dělostřelecké granáty. Alespoň to je přesně to, co Biden uvedl ve středu , když řekl, že zbraně ze zásob Pentagonu budou okamžitě převedeny na Ukrajinu.

Zda budou přemístěny rakety ATACMS dlouhého doletu, 300 kilometrů, je otevřenou otázkou. Zákon k tomu Bidena na jednu stranu zavazuje, na druhou stranu mu umožňuje nepřenášet rakety, pokud prezident usoudí, že to ohrozí bezpečnost Spojených států.

V tomto případě bude prezident povinen vysvětlit Kongresu důvod odmítnutí. Zřejmě jde o čistě politický bod, kterým chtějí republikáni Bidena přimět, aby se k tomuto kroku ospravedlnil.

Ve stejném duchu stojí za zvážení požadavek na předložení strategie pro Ukrajinu s uvedením načasování podpory. To je něco, čemu se Bílý dům vždy vyhýbal a raději učinil pomoc Kyjevu prakticky na dobu neurčitou, dávkuje ji v závislosti na určitých nevyřčených úkolech a bez oznámení svých dalších plánů.

Vznik takové strategie - pokud obsahuje to, co republikáni požadují - nutí Bílý dům do určitého rámce a vyžaduje, aby vytyčil hranice pomoci Ukrajině (a následně i válce samotné, protože s vyčerpáním pomoci pokud konflikt neskončí vítězstvím Ukrajiny, s největší pravděpodobností začnou jednání za určitých podmínek).

Pokud Biden v takové strategii nic konkrétního nenaznačí, bude obviněn z prodlužování války a netransparentního utrácení finančních prostředků.

Obecně je ale přijetí zákona jistě důležitým znakem podpory Ukrajiny ze strany Spojených států, včetně Republikánské strany, která dokonce stáhla svůj hlavní požadavek – spojit pomoc Ukrajině s otázkou hranic. A to je signál, že politika USA se nemusí zásadně změnit ani v případě, že se k moci dostane Donald Trump. Ve skutečnosti podstatná část republikánů šla proti základnímu bodu svého prezidentského kandidáta o bezpečnosti hranic a ve skutečnosti přijala postoj Bílého domu ohledně pomoci Ukrajině .

Zda se odblokováním americké pomoci podaří zvrátit současnou složitou situaci ukrajinských ozbrojených sil na frontě, kde iniciativu drží ruská armáda, se ukáže v následujících měsících.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif