Známá banka začala Čechům vyplácet peníze: Klienti si mezi sebe rozdělí 3 miliardy korun. Máte na ně nárok i vy?

Mnozí Češi mají stále nárok na nemalé peníze, které jim má vyplatit jejich banka. Nepatříte mezi ně i vy?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Od krachu banky Sberbank v Česku uplynuly již více než 2 roky. Jak připomíná server Ekonomický deník, ke zhroucení této instituce s ruským vlastníkem došlo na konci února roku 2022. Teprve až nyní ale mohou Češi, kteří zde měli uložené peníze, získat své finance zpět. Doba, po kterou bude banka peníze vyplácet je však omezená.

Do kdy bude banka vklady vyplácet?

O tom, že banka Sberbank po více než 2 letech od svého krachu začala konečně vyplácet peníze svým bývalým klientům psaly Události247 již dříve. Češi si o své finance mohou žádat od 18. března. Peníze zde však na lidi nebudou čekat věčně. Jak uvádí web TN, původně měla výplatní lhůta skončit 15.dubna, nakonec se však ještě o měsíc prodloužila. Důvodem je fakt, že mnoho věřitelů o své peníze dosud nepožádalo.

Rozhodně přitom nejde o malé sumy peněz. Jak uvádí web TN, v souhrnu zde mají bývalí čeští klienti Sberbank nyní stále uloženy zhruba 3 miliardy korun, které by si mezi sebe měli rozdělit. A o kolik lidí se jedná? Do dne 28. března si o své peníze nezažádalo přes 84 procent z více než 15 tisíc věřitelů, píše web Seznam Zprávy. Od té doby sice tuto věc mnozí napravili, stále však spousta z nich zůstává. „​Aktuálně je vyplaceno téměř 4 000 osob v celkové výši 23,4 miliardy korun,“ upřesnila pro server TN mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Jak o peníze zažádat?

Možností, jak své finance získat, je vícero. Společné ale mají to, že je za zkrachovalou banku vyplácí Komerční banka. Pro pohledávky do 100 tisíc korun je proces jednodušší. Lidé mohou žádost provést online přes webové stránky banky. „Platba bude provedena pouze v CZK a je možné ji zadat pouze na účet vedený v ČR,“ informuje na svých stránkách Komerční banka.

iZdroj fotografie: Frettie / Creative Commons / CC-BY-SA
Peníze lidem vyplatí v Komerční bance

Ti, kterým banka dluží vyšší částky, pak pro jejich získání musí navštívit pobočku Komerční banky. Tam pracovníci ověří identitu klienta a zaznamenají účet pro převod peněz. Lidé by s sebou tak rozhodně měli mít občanský průkaz či jiný doklad totožnosti. Pozitivem alespoň je, že „pro uplatnění nároku na výplatu pohledávky není nutné nic vyplňovat či se hlásit nebo registrovat u Sberbank CZ,“ dodává Komerční banka na svém webu.

Jakou banku využíváte vy? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články