skoda-octavia-rs-iv-10

Auta, která nežerou více než 1,5 litru benzínu: Zde jsou ta nejlepší

21. 4. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Změny a fluktuace cen, které jsme mohli v posledních měsících sledovat na cenových tabulích čerpacích stanic, vedly mnohé z nás k zamyšlení nad tím, zda není rozumné přejít na vozidlo s úspornějším typem pohonu.

Pro ty z nás, kteří každodenně ujedou nižší desítky kilometrů a mají možnost dobíjet své vozidlo, se nabízí plug-in hybridy jako atraktivní alternativa. Tyto hybridy dokážou v průměru, při správném používání, ukázat průměrnou spotřebu kolem jednoho litru.

Z 10 nejprodávanějších plug-in hybridů v České republice patří 5 do kategorie SUV. To může překvapit, ale i když spojení “úsporné auto” s často zbytečně velkými, těžkými a aerodynamicky neefektivními SUV někdy působí paradoxně, technologie instalované pod kapotami těchto vozidel mohou prokázat něco opravdu mimořádného.

V městském prostředí slouží jako přepravník dětí ráno do školy, odpoledne na kroužky a nákupy. V noci pak odpočívají v garáži připojeny k zásuvce. V této chvíli začíná plug-in hybrid (PHEV) dávat smysl. S dojezdem na elektřinu během dne kolem 70 kilometrů v průměru, s možností rekuperace, je využití v městském prostředí velmi efektivní. A na konci měsíce, když spočítáme náklady na palivo a ujeté kilometry, se může ukázat, že i na první pohled neúsporné vozidlo má skutečně nízkou průměrnou spotřebu.

Podle statistik Svazu dovozců automobilů SDA bylo v období leden až září 2023 v České republice zaregistrováno 4 059 nových plug-in hybridů, což je o 1 623 více než v roce 2022. Plug-in hybridy tak představují 11,01% z celkových registrací nových osobních automobilů, což představuje 2,42% ze všech nově registrovaných vozidel.

Pokud jde o nejprodávanější modely, na prvním místě se nachází Toyota RAV4 v provedení Plug-in Hybrid Comfort, což není překvapivé, protože Toyota dlouhodobě patří mezi lídry v oblasti hybridních vozidel. Na druhém místě je Superb iV od domácí Škody, následovaný Fordem Kuga PHEV a Lexusem NH 450+. První pětku uzavírá Škoda Octavia iV.

Je zajímavé, že německé prémiové značky jako BMW a Mercedes také mají své zástupce v top desítce nejprodávanějších plug-in hybridů, což naznačuje rostoucí zájem o ekologičtější alternativy mezi majiteli luxusních vozidel. Vývoj trhu ukazuje, že plug-in hybridní vozidla nacházejí své místo na silnicích a získávají stále větší oblibu.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz