Denník N

Remišová: Keď som odovzdávala Slovensko IT úradníckej vláde, bola to zdravá firma v zisku

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autorka je predsedníčka Za ľudí, bývalá vicepremiérka 

Rozhodla som sa nemlčať a reagovať na zavádzajúce informácie, ktoré zazneli v nedávnom rozhovore s Petrom Balíkom. V súčasnosti je módou, že ministri, i keď ministrujú veľmi krátky čas, pripisujú si cudzie úspechy a svojich predchodcov očierňujú. Pravda o Slovensku IT a o eurofondoch je však úplne iná.

K spoločnosti Slovensko IT pán Balík uvádza, že pod mojím vedením manažovanie spoločnosti nešlo dobrým smerom. Nie je to pravda, v roku 2022 dosiahla pod mojím vedením táto spoločnosť zisk 365-tisíc eur (https://finstat.sk/53268652). V prvom polroku 2023, to znamená za obdobie, počas ktorého som viedla ministerstvo, bol zisk firmy 210 141 eur (správa NKÚ, str. 4, hospodárske výsledky firmy). Úradníckej vláde sme teda odovzdávali zdravú firmu, ktorá hospodárila so ziskom, čo mnohé štátne firmy nedosahujú ani po mnohých rokoch.

Ak sa táto spoločnosť prepadla následne do straty, tak to bolo spôsobené zlým manažmentom po mojom odchode. Richard Raši na tlačovej konferencii dokonca uviedol, že od augusta 2023 vraj firma neviedla účtovníctvo. Tu pripomínam, že v auguste 2023 som už tri mesiace nebola na ministerstve. Zároveň pán Balík uvádza, že jeho vízia bola znižovať počet zamestnancov, čo je veľmi zlé manažérske rozhodnutie v štádiu, keď táto spoločnosť finišovala a mala odovzdávať mnohé veľké IT projekty.

Pokiaľ ide o eurofondy, pán Balík uvádza, že úradníckej vláde sa podarilo zachrániť eurofondy. Každý racionálne uvažujúci človek vie, že otázka čerpania eurofondov nie je otázkou jedného, no ani dvoch mesiacov. V regionálnom programe IROP, za ktorý zodpovedalo v plnej miere MIRRI, sme vyčerpali prostriedky na 109 percent. Eurofondy sa podarilo vyčerpať vďaka dvom zásadným rozhodnutiam, ktoré sme však s Európsku komisiou pripravovali viac ako rok.

Prvým opatrením, ktoré som s komisárkou Elisou Ferreirovou vyrokovala ja osobne bezprostredne po začatí ruskej agresie na Ukrajine, bola možnosť použiť eurofondy na zmiernenie migračnej krízy a uhradiť štátu a samosprávam výdavky na utečencov. Viac ako pol roka sme s EK pripravovali zmenu legislatívy, následne sme s tímom odborníkov na ministerstve vytvorili veľmi jednoduchú schému na základe paušálnych platieb (bola to vôbec prvá iniciatíva tohto druhu, keď samosprávy bez byrokracie na základe jednoduchej žiadosti dostali jednu veľkú paušálnu platbu), museli sme vytvoriť úplne novú metodiku na potreby auditu, presadiť schválenie EK, zabezpečiť zmeny operačného programu, ktorý schválil monitorovací výbor ešte za našej vlády. Po tomto jedenapolročnom úsilí úradnícka vláda len poslala EK žiadosť o platbu, kde sa nárazovo zvýšilo čerpanie.

Druhým zásadným opatrením, ktoré sme vyrokovali priamo s predsedníčkou EK, bolo použitie nevyčerpaných eurofondov na uhradenie nákladov za energokrízu. Opäť bolo potrebné pripraviť celoeurópsku legislatívu, ktorá bola schválená Radou a EP, schémy pomoci, zmeny viacerých operačných programov, čo bolo viac ako ročné úsilie. Opäť – úradnícka vláda a následne vládna koalícia už len poslali platby EK.

Bez týchto dvoch iniciatív, ktoré sme vymysleli, navrhli a vyrokovali s Európskou komisiou, by dnes nebola vyčerpaná minimálne jedna, ak nie dve miliardy eur. Zjednodušiť to do vety, že úradnícka vláda zachránila eurofondy, je prinajmenšom nekorektné zavádzanie. Vyjadrenia pána Balíka pokladám za účelovo nepravdivé, čo očivine vychádza z osobnej zaujatosti, nakoľko krátko pred nástupom úradníckej vlády mal prísť o miesto generálneho riaditeľa z dôvodu opakovaných sťažností na nekorektné a hrubé správanie voči kolegyniam, ako aj neschopnosti riadiť zverenú sekciu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie